eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kúszik felfelé az olaj ára

Tovább emelkedik a piacokon az olaj ára - egyrészt az időjárás, másrészt a befektetői bizalom következtében. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára 25 centtel 80,37 dollárra, a nyugati féltekén irányadó WTI olajfajtáé 20 centtel 81,71 dollárra nőtt hétfőhöz képest.

82 dollárra tornászta fel a kőolaj árát a nyugati országokat sújtó hideg időjárás és a befektetők év eleji bizakodása. Az ázsiai piacokon kedden is folytatódott az olaj-rali, amely már negyedik hete tart.

Az olajkereskedők a tőzsdék hangulatát követték, ahol az újév első kereskedési napján emelkedtek az iparági cégek papírjainak árai - a befektetők bizakodnak abban, hogy az Egyesült Államokban és Kínában is javulnak majd a termelési adatok. A New York-i Dow Jones hétfői másfél százalékos emelkedése után így a távol-keleti piacok többségében is emelkedett az indexek értéke.

Mivel az Egyesült Államokban a hideg miatt nő a kereslet a fűtőolajra, valószínűsíthető, hogy tovább emelkednek az árak. Elemzők szerint ehhez azonban szükséges a tőzsdei ralik folytatódása is, amelyet a dollár gyengülése kísér.

December közepe óta 15 százalékot emelkedett a kőolaj ára. Szakértők hozzátették: még nem lehet megmondani, mennyire lesz tartós az emelkedés, amely bizonyos szempontból annak jele lehet, hogy a válság után nő a kereslet, mert lendületbe jön az ipari termelés. Elemzők megemlítik: mivel az amerikai átlagfogyasztók "kétharmad részben" felelősek a gazdasági növekedésért, a dráguló benzin éppenséggel fékezheti a kilábalást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×