Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kúszik felfelé az olaj ára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tovább emelkedik a piacokon az olaj ára - egyrészt az időjárás, másrészt a befektetői bizalom következtében. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára 25 centtel 80,37 dollárra, a nyugati féltekén irányadó WTI olajfajtáé 20 centtel 81,71 dollárra nőtt hétfőhöz képest.

82 dollárra tornászta fel a kőolaj árát a nyugati országokat sújtó hideg időjárás és a befektetők év eleji bizakodása. Az ázsiai piacokon kedden is folytatódott az olaj-rali, amely már negyedik hete tart.

Az olajkereskedők a tőzsdék hangulatát követték, ahol az újév első kereskedési napján emelkedtek az iparági cégek papírjainak árai - a befektetők bizakodnak abban, hogy az Egyesült Államokban és Kínában is javulnak majd a termelési adatok. A New York-i Dow Jones hétfői másfél százalékos emelkedése után így a távol-keleti piacok többségében is emelkedett az indexek értéke.

Mivel az Egyesült Államokban a hideg miatt nő a kereslet a fűtőolajra, valószínűsíthető, hogy tovább emelkednek az árak. Elemzők szerint ehhez azonban szükséges a tőzsdei ralik folytatódása is, amelyet a dollár gyengülése kísér.

December közepe óta 15 százalékot emelkedett a kőolaj ára. Szakértők hozzátették: még nem lehet megmondani, mennyire lesz tartós az emelkedés, amely bizonyos szempontból annak jele lehet, hogy a válság után nő a kereslet, mert lendületbe jön az ipari termelés. Elemzők megemlítik: mivel az amerikai átlagfogyasztók "kétharmad részben" felelősek a gazdasági növekedésért, a dráguló benzin éppenséggel fékezheti a kilábalást.