Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A politika leglátványosabb sportja: demokraták demokraták ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egymásnak estek Amerikában a demokrata politikusok, mert egyikük akadályozza a Szenátusban Obama elnök egészségügyi csomagjának elfogadását. Ben Nelson azt abortuszt lehetővé tévő állami finanszírozás miatt elégedetlen - közben azonban vészesen közeledik az a határidő, amit a demokraták megszabtak a történelmi törvénycsomag elfogadására.

Az amerikai politika egyik régi és látványos sporteseménye, amikor a demokraták harcolnak demokratákkal - írja kommentárjában az AP.

A belháború most ahhoz vezetett, hogy elakadt Obama elnök egészségügyi reformtervének szavazása a Szenátusban.

Minden figyelem Ben Nelson nebraskai szenátorra irányult, aki amiatt aggódik, hogy túlságosan könnyen kaphat finanszírozást a terhességmegszakítás. Az ő szavazata döntő fontosságú, mert a demokratáknak 60 voksra van szükségük, hogy a republikánusok ellenállását legyőzve, átmehessen a Szenátuson a javaslat.

Előzőleg a demokraták kénytelenek voltak felvizezni az egészségbiztosításról szóló passzusokat, mert Howard Dean volt Demokrata pártelnök, és egy időben az egyik legesélyesebb demokrata elnökjelölt azt mondta: ha ő szenátor lenne, akkor leszavazná a javaslatot.

A republikánusok, akik meg akarják torpedózni az egészségügyi szolgáltatás több millió emberre való kiterjesztéséről szóló törvényt, nem hittek a fülüknek, amikor tudomást szereztek a demokraták belháborújáról.

Bill Clinton volt elnök, akinek feleségével kidolgozott átfogó egészségügyi reformját annak idején csírájában ölték meg, figyelmeztette demokrata párttársait: ritkán adódik ilyen lehetőség. "Kolosszális hiba lenne elszalasztani, nemcsak pártunk, de szó szerint országunk egészsége szempontjából" - mondta.

A demokrata párt liberális szárnyának tagjai közben a hajukat tépik ama engedmények miatt, melyeket a konzervatív szárnynak kellett tenniük, hogy életben maradhasson a javaslat. Nem lesz állami egészségbiztosító, a szolgáltatást továbbra is csak magáncégek nyújtják, és a törvény hatásait majd csak életbelépése után 3-4 évvel lehet érzékelni - ha életbe lép.

A tét azonban komoly: még így is további 30 millió, eddig nem biztosított amerikai kaphatna egészségügyi ellátást, a biztosítóknak pedig megtiltanák, hogy a már fennálló egészségügyi állapotuk alapján diszkriminálják ügyfeleiket.