eur:
388.69
usd:
361.66
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely
Nyitókép: Pexels

Veszélyben a házimunka, támadnak a robotok

Leginkább a bevásárlást, legkevésbé az idősek gondozását érintheti a változás.

A mesterséges intelligencia robbanásszerű fejlődésének hatására nagy mértékben csökkenhet az emberek házimunkával töltött ideje: szakértők szerint egy évtizeden belül az ilyen típusú feladatok 39 százalékát már robotok végzik el – írja a The Guardian.

65 szakértőt kérdeztek meg Japánban és az Egyesült Királyságban arról, mit gondolnak, hogyan befolyásolja majd a mesterséges intelligencia a háztartások működését – ám azt is kiemelte a mindebből született tanulmány szerzője, hogy a magánéletünkbe nagy mértékben tör majd be a technológia.

Ekaterina Hertog, az Oxfordi Egyetem mesterséges intelligencia és társadalom docense nyilvános vitára szólított fel a magánélet védelméről az intelligens technológiák korában, "amikor Alexa vagy annak megfelelője

képes lehallgatni és rögzíteni, hogy mit csinálunk,

és arról jelentést tenni".

Meglátása szerint a társadalomnak tisztában kell lennie az intelligens automatizálással teli otthonok által felvetett problémákkal – mondta.

"Nem hiszem, hogy mi, mint társadalom, felkészültünk arra, hogy kezeljük a magánéletet érő nagymértékű támadást" – fogalmazott.

Az automatizált háztartások ugyanakkor képesek lehetnek előrelendíteni a nemek közti egyenjogúság ügyét, mivel az otthoni fizetetlen munka nagy része a nők vállát nyomó teher. Újfajta egyenlőtlenséget is teremthet ugyanakkor a technológia, melyet csak a jobb anyagi körülmények közt élők engedhetnek meg maguknak.

A Plos One folyóiratban közzétett kutatásban részt vevő szakértők becslése szerint a gondozási munkáknak – például a gyermek tanítása vagy kísérése, illetve egy idős hozzátartozó gondozása – mindössze 28 százaléka automatizálható, ám

az élelmiszer-vásárlással töltött idő 60 százalékát meg lehetne így spórolni.

Arról, hogy a robotok mi mindenre lesznek képesek a következő tíz évben, már évtizedek óta esik szó, de a valóságban egy olyan robot, amely képes lenne kirakni a kukákat és felszedni a legókat a padlóról, mindeddig elérhetetlen maradt.

Hertog szerint ugyanolyan a helyzet e téren, mint az önvezető autókkal: a technológia jelen van, de még nem sikerült otthonainkba behozni.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×