eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: NASA Twitter

Egy utolsó szelfivel búcsúzott, majd lemerült a NASA Mars-szondája

Az InSight négy évet dolgozott a vörös bolygón.

A Mars-szonda napelemét fedő vastag porréteg miatt hónapok óta lehetett arra számítani, hogy végleg lemerül: vasárnap aztán már nem adott választ a Földről érkező üzenetekre.

"Feltételezhető, hogy az InSight elérte működésének végét.. Nem tudni, mi váltotta ki ezt" - közölte a NASA hétfőn a CBS cikke szerint.

Valószínűtlen, hogy megmentenék

Az űrügynökség már a múlt hónapban figyelmeztetett arra, hogy a következő hetekben befejezheti küldetését az InSight, most pedig azt tették hozzá, hogy nem terveznek heroikus missziót annak érdekében, hogy megpróbálják helyreállítani áramellátását.

"Egy küldetésmentő esemény - mondjuk erős széllökés generálása, amely letisztítja a paneleket - nem kizárt, de valószínűtlennek tartjuk"

- fogalmaztak. Mindettől függetlenül folyamatosan próbálják felvenni a műszerrel a kapcsolatot, hátha válaszol.

A 2018-ban a Marson landoló InSight volt az első műszer, amely marsrengést rögzített. Azóta több mint 1300 ilyen eseményt vett fel francia gyártmányú szeizmométerével, ezek közül többet meteorbecsapódás okozott. A legutóbbi, 2022-es rengést hat órán át tartott.

Egy ideje tudták, hogy elnémul

A múlt héten a NASA szakemberei arról is beszéltek, hogy az InSight nemcsak képekben, hanem hangban is

megörökített egy marsi porördögöt.

A kavargó poroszlop 2021-ben közvetlenül a leszállóegység fölé került, amikor annak mikrofonja be volt kapcsolva.

Más tartozékai nem voltak ilyen sikeresek: német gyártmányú ásó szerkezete, mely hőmérsékletmérést lett volna hivatott lehetővé tenni, mindössze fél méter mélyre jutott a marsi talajban, miközben a cél ötméteres mélységbe történő lejutás volt.

Elbúcsúzott az InSight

Az InSight utolsó szelfijét éppen hétfőn tette közzé az űrügynökség.

"Nagyon alacsony az energiaszintem, így lehet, hogy ez az utolsó kép, amit el tudok küldeni. Azért ne aggódjatok miattam: az itt töltött időm egyszerre volt produktív és nyugodt. Ha tudok még kommunikálni a küldetési csapattal, akkor fogok - de hamarosan kijelentkezem. Köszönöm, hogy velem maradtatok" - írták a kutatók nevében a fotó alá.

Az InSight abban segítette a NASA-t, hogy több ismertet szerezzen a Mars köpenyének hőmérsékletéről és összetételéről.

Az űrügynökségnek két járműve jelenleg is a vörös bolygón dolgozik: a Curiosity tíz év van a Marson, az Ingenuity pedig négy éve. A Perseverance jelenleg kőzet- és pormintákat helyez el, hogy meghibásodása esetén is hozzájuthassanak azokhoz a tudósok. Társa, az Ingenuity helikopter már 37 repülést hajtott végre a Marson, legutóbb egy órányi repülési időt rögzített.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×