eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
NASA/JPL-Caltech
Nyitókép: NASA/JPL-Caltech

Utolsó képeit küldte a NASA lassan elnémuló marsi szondája

Az InSight éveken át mérte a bolygó szeizmikus aktivitását, mostanra azonban annyi energiája maradt csak, hogy a legérzékenyebb műszerekkel hallgatózzon.

A NASA InSight névre hallgató eszköze küldetése során felbecsülhetetlen értékű adatokat küldött a Marsról. Képes volt mérni a bolygó rengéseit, ennek köszönhetően pedig az eddiginél sokkal pontosabb képet kaphattunk arról, hogy milyen a geológiai összetétele, és milyen folyamatok játszódnak le a mélyében.

A szonda napjai azonban meg vannak számlálva, az elmúlt három évben ugyanis annyira belepte a por a szerkezetet, hogy az már lassan képtelen feltölteni az akkumulátorait. Emiatt hamarosan végleg véget ér a küldetése, mindazonáltal nemrég még készített két fotót, amik, könnyen lehet, az utolsók is voltak – számolt be a Hvg.hu.

Az október 30-án készült felvételen (alább) a talajon fekvő szeizmométert látható. A gép energiaszintje már csak arra elegendő, hogy a legérzékenyebb érzékelőit lássa el energiával.

NASA/JPL-Caltech
NASA/JPL-Caltech

Liz Barrett, az InSight tudományos és műszerműveleti vezetője szerint már csak néhány hete lehet hátra az egységnek, mielőtt végleg elnémul.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×