eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: forrás: Youtube/Euronews

Így működik Európa első hidrogénháza

Európa első hidrogén üzemű házaként mutatnak be egy olaszországi épületet. A rendszer igazi újdonsága az, hogy helyben állítja elő a hidrogént, valóban önfenntartóvá téve ezzel a házat.

Vannak már olyan házak, ahol próbálkoztak azzal, hogy minden villamos energiát hidrogénben tároljanak. A hidrogénüzemű ház annyit jelent, hogy telepítenek rá rengeteg napelemet, ami el tudja látni az egész napi villamosenergia-szükségletét – mondta az InfoRádiónak Imre Attila egyetemi tanár, a BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék vezetője.

Mint mondta, a klasszikus probléma ezzel az, hogy éjszaka és felhős időben nem süt a nap, és

az energiát nemcsak megtermelni, hanem tárolni is kell.

Lehet venni akkumulátorokat, de annyit nem, amellyel a ház 2-3 esős napot kibírna. Ezért más formában kell eltárolni a villamos energiát: a felesleges energiából vizet bontanak, a vízből hidrogén lesz, amit eltárolnak. Ebből a hidrogénből aztán valamilyen berendezéssel újra áramot állítanak elő. Az olaszországi épületben is ez történik.

"Ez a nagy dolog, mert hidrogént nemcsak előállítani kell, ami még viszonylag könnyű, hanem össze kell nyomni, hogy normálisan lehessen tárolni. Ehhez egy nagy teljesítményű berendezés szükséges" – mondta Imre Attila, hozzátéve, hogy a tárolás sem olyan könnyű.

A hidrogén ugyanis olyan gáz, ami a tömör acél falon és minden tömítésen is átszivárog egy idő után.

Magyarországon a gemenci erdőben egy magyar energetikai cég is épített egy vadászházat 5-6 évvel ezelőtt. Rengeteg napelemet telepítettek rá, melyekhez akkumulátorokat tettek a rövidtávú tárolásra. Emellett egy hidrogénkészítő és hidrogénfelhasználó rendszert is felszereltek hosszú távra. A probléma az volt, hogy nem tudták rendesen tárolni a hidrogént, és nem tudták megugrani ezt az akadályt, hogy 75-szeresére összenyomják. Emiatt a hidrogént oda kellett szállítani, nem pedig helyben csinálták.

Imre Attila szerint Japánban már vannak hidrogénnel ellátott lakóházak, ahol vezetéken viszik a hidrogént, és ott több mindent előállítanak belőle. Az egyetlen gond az, például ha valaki eltárol villamos energiát akkumulátorban délután kettőkor, és este nyolckor akarja felhasználni, akkor a 95 százalékát vissza fogja kapni a betáplált villamos energiának. Ha hidrogénben tárolja el, akkor jó esetben 50, de inkább 40 százalékát.

Azért érdemes inkább olyankor használni a hidrogént, amikor több mint pár órás a tárolás, illetve amikor "nagy mennyiséget kell tárolni". Ugyanis ahhoz, hogy egyre több villamos energiát lehessen eltárolni hidrogénben, egyre több tartályt kell venni. Akkumulátor esetében viszont az egész akkumulátort meg kellene venni, hidrogénnél pedig csak a tartályt, mert a vízbontó berendezésből elég egy.

A hidrogén üzemű házról készült videót itt tekintheti meg:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×