eur:
393.75
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Széchenyi-díjjal idén kitüntetett Karikó Katalin Semmelweis Ignác-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Budapesten 2021. május 27-én.
Nyitókép: Cseke Csilla

Különleges társaságba került Amerikában Karikó Katalin

Karikó Katalint és Polyák Kornéliát, a Szegedi Tudományegyetem elődintézményeiben diplomázó két egykori hallgatót, a National Academy of Medicine tagjává választották. Az amerikai Nemzeti Orvostudományi Akadémia 100 új taggal bővült.

A National Academy of Medicine-hez tartozást az egészségügy és az orvostudomány egyik legrangosabb kitüntetéseként tartják számon – írja a szegedi egyetem. Az Infostarthoz eljuttatott közleményükben kiemelik, hogy az Egyesült Államok Nemzeti Orvostudományi Akadémiája a héten ismertette a 90 rendes és 10 nemzetközi tagságot elnyert kutató pályáját.

Karikó Katalin a „nukleozid-modifikált mRNS és a nukleozid-modifikált mRNS-lipid nanorészecske vakcinplatform kifejlesztéséért” kapta meg a tagságot. Külön hangsúlyozták, hogy ez a kutatás "az első két, az FDA által jóváhagyott Covid-19 vakcina alapját képezték”.

A kulcsfontosságú felfedezések „megnyitották az utat a globális világjárvány felszámolásához”. Ugyanakkor „forradalmasíthatják a hatékony és biztonságos vakcinák, terápiák és génterápiák alkalmazását”.

Polyák Kornélia a bostoni Dana-Farber Cancer Institute onkológiával, leginkább a mellrákkal foglalkozó orvosprofesszora. „Új technológiák és kísérleti modellek segítségével meggyőzően bizonyította, hogy a daganatos sejteken kívül számos más sejttípus is felelős az egyedi tumor biológiai és fiziológiai jellemzőiért” – ismertette a NAM a magyar kutató érdemeit.

A szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen 1991-ben avatták doktorrá Polyák Kornéliát. A PhD-fokozat megszerzéséhez szükséges munkát a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban végezte. 1998-ben csatlakozott a Dana-Farber Cancer Institute és a Harvard Medical School intézményhez, ahol 2011-ben léptették elő professzorrá.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×