eur:
389.31
usd:
357.46
bux:
73056.94
2024. július 22. hétfő Magdolna
Kordos László, a földtudományok, a paleontológia és biológia professzora, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság megbízott szakértője, a kutatások vezetője a geológiai tanösvény egyik részletét mutatja az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen 2015. március 2-án. A miocén parkban újabb ősállatok nyomai kerültek elő: míg korábban 11 gerinces állatfajt, köztük emlősöket és madarakat azonosítottak nyomaikról, az újabb leletek arról tanúskodnak, hogy a mai hüllőkre és kétéltűekre emlékeztető lények is éltek 17-18 millió évvel ezelőtt az Ősvilági Pompejinek is nevezett területen.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Szenzációs ősemberlelet: másfél millió éves emberi maradványokat azonosítottak

Nem kell újraírni a történelemkönyveket, mégis szenzációs az a másfél millió éves lelet, amelyre nemrégiben bukkantak Izrealben – mondta Kordos László paleontológus.

Az Izraelben eddigi feltárt legősibb, 1,5 millió éves emberelőd-maradványokat azonosították. Az Afrikán kívüli második legjelentősebb prehisztorikus, Ovadia nevű izraeli lelőhelyen talált másfél millió éves csigolyacsontok új megvilágításba helyezik az ősi emberelődök ázsiai és európai elterjedésének történetét.

Korábban úgy vélték, hogy ez egyszeri esemény lehetett, de az új lelet alapján legalább két hullámban zajlott a kirajzás Afrikából Eurázsia irányába. Eddigi tudásunk szerint az első hullámban, mintegy 1,8 millió évvel ezelőtt az ősi emberek eljutottak a mai Georgiába, ahol a mindeddig legfontosabb Afrikán kívüli lelőhelyen, a Dmanisi régészeti helyszínen találták meg ennek nyomait.

A Kinneret-tótól délre, a Jordán völgyében, a Beit Zear kibuc melletti Ovadia lelőhelyen talált maradványok alapján ezután egy második hullám is következett 1,5 millió évvel ezelőtt, amely áthaladt Izrael földjén.

"A Jordán folyó völgyének a nyugati partján már több ásatás is volt, de most valamilyen földmunka kapcsán újabb kutatásokat végeztek, és átnézték a korábbi gyűjteményekből lévő anyagokat, így többek között egy 1966-ban begyűjtött, addig jellegtelen csigolyatest alapján azt újravizsgálva újabb következtetéseket vontak le" – mondta érdeklődésünkre Kordos László paleontológus.

A szakember kiemelte, megállapították, hogy ez a csigolya egy alsó hátcsigolya, aminek a nyúlványok nélküli csigolyateste maradt meg. A morfológiai jegyeit, illetve a belső szerkezetét összehasonlították nagyon sok más emberlelettel is, illetve különböző állatoknak, köztük emberszabású majmoknak a csontjaival is, és ez alapján levonták a következtetést, hogy valószínűleg egy 6 és 12 éves kora között elhunyt fiatalembernek a maradványát találták meg.

"Ami rendkívül érdekes, hogy kiszámították, ha felnőtt volna, akár 150-180 centiméter testmagasságot is elérhetett volna, és a testsúlya is 45-50 kilogramm lehetett volna" – mondta a szakértő.

A felfedezés miatt már olyan hírek is terjednek, hogy emiatt át kell írni a történelemkönyveket, de Kordos László szerint ez csak szenzációhajhászás. A lelet a paleontológus szerint inkább egy újabb bizonyítéka szolgált ahhoz, hogy 1,8 és 1,5 millió évvel ezelőtti időszakban vándoroltak át több hullámban egymástól eltérő embertípusok, eltérő eszköztípusokkal együtt Afrikából Ázsiába.

"Ebben az időszakban legalább két, egymástól alkatilag is elkülönülő, kő eszközhasználatban, eszközkészítési módszereiben, valamint valószínűleg a környezetben betöltött helyüket tekintve is eltérő átvándorlás történt. Ez az új lelet megmutatja, hogyan élhettek át és nem csak egy átvándorlás volt Afrikából Ázsiának a szűkebb területére, hanem akár több is, és ezek különböztek egymástól" – mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magyarics Tamás: az idő nem a demokratáknak dolgozik, Kamala Harrisen kívül nincs komoly jelölt

Magyarics Tamás: az idő nem a demokratáknak dolgozik, Kamala Harrisen kívül nincs komoly jelölt

Ugyan szóba jött néhány demokrata kormányzó neve lehetséges elnökjelöltként, egy kivételével nem ismertek országosan, pár hét alatt pedig nem lehet felépíteni senkit – mondta az InfoRádióban az ELTE emeritus professzora. Magyarics Tamás hozzátette: Kamala Harris valószínűleg már a konvenció szavazásának első körében megszerzi az elnökjelöltséghez szükséges támogatottságot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×