eur:
389.62
usd:
363.98
bux:
68083.95
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
GOMA, DEMOCRATIC REPUBLIC OF CONGO - MAY 05: A health worker vaccinates a citizen with AstraZeneca during the vaccination campaign as part of the vaccination campaign against COVID-19 on May 05, 2021 in Goma, Democratic Republic of Congo. The central African country received 1.7 million AstraZeneca vaccine doses through the UN-led COVAX facility in March. (Photo by Guerchom Ndebo/Getty Images)
Nyitókép: Guerchom Ndebo/Getty Images

A fertőzőbb variánsoknál is rosszabbtól tartanak a világ járványügyi szakemberei

A jelenlegi egyenlőtlen vakcinaeloszlás csak meghosszabbítja a pandémiát és újabb variánsok létrejöttében nyújt segédkezet, mutatott rá egy friss kutatás, modellezve, hogy mi fog történni a világban a következő öt évben a különböző oltáselosztási stratégiák esetén.

Sokkal kevesebben halnának bele a koronavírusba az alacsony és közepes jövedelmű országokban egy friss kutatás szerint, ha a fejlett államok a rendelkezésükre álló oltásmennyiség felét ezeknek az országoknak adnák adományként, írja a The Guardian. A kutatás szerint ez a gazdag államok saját érdekében állna, mivel annál hosszabb lesz a járvány és annál több variáns jön létre, minél tovább marad meg az oltások egyenlőtlen eloszlása.

A fejlett országok rendelkezésére álló oltásmennyiség 46 százalékát kellene az alacsony és a közepes jövedelmű államok rendelkezésére bocsátani annak érdekében, hogy drasztikusan visszaessen a halálozások száma ezeken a területeken, de már kisebb mennyiségű oltás adományozása is hatást gyakorolhat ezekben az országokban a halálozási rátára.

A fejlett országok lakosságának átlagosan 72 százaléka kapott legalább két adag oltást, míg a fejlődő országok esetében ez az aránya mindössze 5 százalék.

Nem éri meg felhalmozni

Csingpeng Csang, a kutatás vezetője szerint érthető, hogy a fejlett államok először azt szerették volna biztosítani, hogy saját lakosságuk minden tagja megkaphassa az oltást. Nem éri meg ugyanakkor nagy mennyiséget raktározniuk ezeknek az államoknak a vakcinából, mert

az csak rövid távon biztosít védelmet.

"Nem vették figyelembe a jövőbeli vírusmutációk kialakulását, amelyek a meglévő vakcinák által felépített védelmet is meg tudják kerülni" - mondta.

A kutatás a légi közlekedés adatain alapult, amelyek az emberek nemzetközi mozgását követik, ez alapján jósolja meg, mi fog történni öt év alatt különböző vakcinaelosztási stratégiák esetén. Az egyenlőtlen oltáseloszlás az első évben a magas jövedelmű országokban a halálozás gyorsabb csökkenéséhez vezet, de a következő években az országok sebezhetővé válnának az újrafertőződéssel és a Covid újabb hullámaival szemben.

Két variáns is megállítható lett volna

A kutatócsoport még a delta és omikron változatok megjelenése előtt kezdte meg a modellezést.

"Mindkét új törzs közepes és alacsony jövedelmű országokból származik. Ha ezek az országok elegendő vakcinát kaptak volna a lakosságuk védelmére, akkor valószínűleg ezeket az új törzseket meg lehetett volna fékezni" - mondta Csang.

A kutatás azt is megállapította, hogy amikor a gazdagabb nemzetek csak szomszédaiknak adományoztak vakcinát, az korlátozott előnyökkel járt.

"Jobb a globális elosztás a regionális elosztás helyett" - mondta Csang.

Tízmilliárd adagot adtak be világszerte

Mindeközben a világ elérte a 10 milliárd adag beadott oltást: összesen 4,8 milliárd embert immunizáltak ezekkel alig több mint egy év leforgása alatt. Afrikában ugyanakkor az emberek mindössze 16 százaléka kapott legalább egyetlen adagnyit az oltásból a Nature cikke szerint.

A vakcinaadományozás csak részben nyújthat megoldást erre a hatalmas egyenlőtlenségre: egyesek szerint az oltások gyártóinak le kellene mondaniuk szabadalmi jogaikról, hogy mindenkihez eljuthasson a vakcina.

A nagyobb átoltottságra pedig már csak azért is szükség lenne, mert egy epidemiológusok körében végzett nemzetközi felmérés szerint 88 százalék úgy véli, a sok országban tartósan alacsony oltási arányok valószínűbbé teszik a vakcinával szemben rezisztens törzsek kialakulását.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×