eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
a corona virus omicron variant composition
Nyitókép: Teka77/Getty Images

Rágógumival a koronavírus terjedése ellen

Egy kísérleti rágógumi megfékezheti a SARS-CoV-2 terjedését, állítják fejlesztői. Már az omikronra is vizsgálják.

A koronavírussal fertőzöttek nyálában nagy menyiségben található meg a patogén: amerikai kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon lehetséges-e ennek mennyiségét egy speciális rágógumival csökkenteni, azzal a fertőzés továbbadását is megfékezve.

A rágóknak a szájüreg egészsége érdekében történő alkalmazása nem friss ötlet, viszont most először merül fel, hogy vírusszint csökkentésére vehessük igénybe azokat, írja a MedicalXpress.

Fehérjét alkalmaz csapdaként

A SARS-CoV-2 úgy jut be az emberi sejtekbe, hogy a sejtek felszínén található ACE2 fehérjékhez kapcsolódik. A kutatók olyan rágógumit állítottak elő, amely nagy mennyiségben tartalmaz növényekben termelt ACE2 fehérjéket. Az elképzelés az, hogy a rágógumiban lévő ACE2 fehérjék csapdába ejtik a vírusrészecskéket, így minimálisra csökkentve annak lehetőségét, hogy megfertőzzék sejtjeinket és más embereket.

Így tesztelték

A rágó hatékonyságának teszteléséhez a kutatók nyálmintát vettek koronavírusos betegektől, majd a mintákat összekeverték porított rágógumival. Megállapították, hogy a kezelt nyálban jelentősen csökkent a SARS-CoV-2 vírusrészecskék száma a placebóval, egy fehérje nélküli rágóval kezeltekhez képest.
A rágógumi azt is megakadályozta, hogy egy ártalmatlan, felszínén a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjét viselő vírus laboratóriumi körülmények közt sejteket fertőzzön meg. Már

5 milligrammnyi rágó is csökkentette a vírus sejtekbe jutását,

míg 50 milligrammnyi 95 százalékkal csökkentette a vírus bejutásának lehetőségét. Ez arra utal, hogy az ACE2-t tartalmazó rágógumi jelentősen gátolja a SARS-CoV-2 sejtfertőzési képességét.

Sok még a kérdés

Bár biztatók az eredmények, azt figyelembe kell venni, hogy nem a valóságban, hanem laboratóriumi körülmények között érték el azokat egy rágásszimulátorral. Kérdés például, hogy az emberi szervezet hőmérséklete, a szájban megtalálható baktériumok módosítják-e a hatékonyságot? A kísérletben ráadásul nem teljes vírust, hanem az ártalmatlan vírusra ültetett tüskefehérjét használták. Ez bevett módszer, de attól még kérdéses a rágó "működése" a valóságban.

A különböző variánsokkal, közte az omikronnal szembeni hatékonyság is felderítendő terület, bár ezzel kapcsolatosan a kutatók optimisták.

Végül ki kell deríteni, mire is használható igazán: alkalmas-e például egészséges emberek vírustól való megvédésére? A SARS-CoV-2 több úton fertőzhet, közte az orron és a szemen át is.

Klinikai környezetben ugyanakkor haszna lehet a rágónak (például csökkentheti a vírus terjedését fogorvosi rendelőkben vagy a kórházi koronavírus-osztályokon), főként, ha a meglevő védekezési módszerekkel - mint gyakori szellőztetés, maszkviselés és oltás - együtt alkalmazzuk azt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×