eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
a corona virus omicron variant composition
Nyitókép: Teka77/Getty Images

Rágógumival a koronavírus terjedése ellen

Egy kísérleti rágógumi megfékezheti a SARS-CoV-2 terjedését, állítják fejlesztői. Már az omikronra is vizsgálják.

A koronavírussal fertőzöttek nyálában nagy menyiségben található meg a patogén: amerikai kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon lehetséges-e ennek mennyiségét egy speciális rágógumival csökkenteni, azzal a fertőzés továbbadását is megfékezve.

A rágóknak a szájüreg egészsége érdekében történő alkalmazása nem friss ötlet, viszont most először merül fel, hogy vírusszint csökkentésére vehessük igénybe azokat, írja a MedicalXpress.

Fehérjét alkalmaz csapdaként

A SARS-CoV-2 úgy jut be az emberi sejtekbe, hogy a sejtek felszínén található ACE2 fehérjékhez kapcsolódik. A kutatók olyan rágógumit állítottak elő, amely nagy mennyiségben tartalmaz növényekben termelt ACE2 fehérjéket. Az elképzelés az, hogy a rágógumiban lévő ACE2 fehérjék csapdába ejtik a vírusrészecskéket, így minimálisra csökkentve annak lehetőségét, hogy megfertőzzék sejtjeinket és más embereket.

Így tesztelték

A rágó hatékonyságának teszteléséhez a kutatók nyálmintát vettek koronavírusos betegektől, majd a mintákat összekeverték porított rágógumival. Megállapították, hogy a kezelt nyálban jelentősen csökkent a SARS-CoV-2 vírusrészecskék száma a placebóval, egy fehérje nélküli rágóval kezeltekhez képest.
A rágógumi azt is megakadályozta, hogy egy ártalmatlan, felszínén a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjét viselő vírus laboratóriumi körülmények közt sejteket fertőzzön meg. Már

5 milligrammnyi rágó is csökkentette a vírus sejtekbe jutását,

míg 50 milligrammnyi 95 százalékkal csökkentette a vírus bejutásának lehetőségét. Ez arra utal, hogy az ACE2-t tartalmazó rágógumi jelentősen gátolja a SARS-CoV-2 sejtfertőzési képességét.

Sok még a kérdés

Bár biztatók az eredmények, azt figyelembe kell venni, hogy nem a valóságban, hanem laboratóriumi körülmények között érték el azokat egy rágásszimulátorral. Kérdés például, hogy az emberi szervezet hőmérséklete, a szájban megtalálható baktériumok módosítják-e a hatékonyságot? A kísérletben ráadásul nem teljes vírust, hanem az ártalmatlan vírusra ültetett tüskefehérjét használták. Ez bevett módszer, de attól még kérdéses a rágó "működése" a valóságban.

A különböző variánsokkal, közte az omikronnal szembeni hatékonyság is felderítendő terület, bár ezzel kapcsolatosan a kutatók optimisták.

Végül ki kell deríteni, mire is használható igazán: alkalmas-e például egészséges emberek vírustól való megvédésére? A SARS-CoV-2 több úton fertőzhet, közte az orron és a szemen át is.

Klinikai környezetben ugyanakkor haszna lehet a rágónak (például csökkentheti a vírus terjedését fogorvosi rendelőkben vagy a kórházi koronavírus-osztályokon), főként, ha a meglevő védekezési módszerekkel - mint gyakori szellőztetés, maszkviselés és oltás - együtt alkalmazzuk azt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×