eur:
392.9
usd:
366.35
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcináját készítik elő oltáshoz a honvédség oltóbuszában a rétsági Városi Művelődési Központ és Könyvtár mellett 2021. május 8-án.
Nyitókép: Komka Péter

Két oltás már kevés

Már járványszerűen terjed, hogy harmadik oltás válhat szükségessé ahhoz, hogy sikerüljön alacsonyan tartózni a fertőzöttek számát.

Miközben Ausztria az európai uniós országok közt elsőként teszi kötelezővé az oltást, Boris Johnson a közelmúltban arról beszélt, hogy az Egyesült Királyságban már nem azt tekintik teljesen immunizáltnak, aki két adag vakcinát vett fel, hanem azt, akinek három adag került már szervezetébe.

Johnson a Euronews cikke szerint arról beszélt, amit kutatásokból már tudunk: idővel gyengül az oltás hatása, a harmadik adag ugyanakkor elmondása szerint 90 százalék fölötti hatékonyságúvá teszi a védettséget a tünetes fertősekkel szemben. Az Egyesült Királyság mRNS-oltásokkal, valamint a Janssen és az AstraZeneca vakcinájával immunizál.

Izland vezet

A kontinens lakosságának mindössze 3,7 százaléka kapott eddig emlékeztető adagot, Izland vezet ennek terén: minden ötödik lakosa felvett három adag vakcinát, és egyébként is oltott már az ország lakosságának 90 százaléka. Ennek ellenére is kötelező a maszkviselés, illetve már 16 év fölött kapható harmadik adag.

Magyarországon és Szerbiában száz lakosból 14, illetve 16 ember kapott már harmadik adagot.

Az USA-ban néhány napja tették elérhetővé a harmadik oltást a teljes felnőtt populáció számára. Franciaországban a 65 év fölöttiek kaphatnak szeptember óta harmadik adagot: ha nem veszik fel ezt, érvényét veszti oltási igazolásuk. Az idősotthonokban dolgozók és az alapbetegségük miatt harmadik adag életkori megkötés nélkül jogosultak esetében ez nem történik meg, ha nem veszik fel a harmadik vakcinát. Spanyolországban 71, Svédországban 80 év fölött kérhető a harmadik adag.

Az egyelőre valószínűtlen, hogy széles körben az oltási igazolvány érvényességének elvesztéséhez kötnék a harmadik adag felvételének elmulasztását. Izraelben ugyanakkor azok, akik már hat hónapja kapták meg a második adag vakcinát, elesnek a zöld igazolvány nyújtotta lehetőségektől, mint például az éttermek látogatásáról vagy az edzőtermi sporttól, ha nem kérnek újabb oltást.

A WHO aggódik

A WHO vezetője, Tedrosz Gebrejeszusz szerint ugyanakkor botrány, hogy hatszor annyi harmadik adagot adnak be naponta a világon, mint ahány első adag eljut a szegény országokba. David Nabarro, a WHO koronavírussal kapcsolatos speciális küldöttje szerint sosem volt közegészségügyi stratégia emlékeztető oltásokat adni akkor, amikor még sok az oltatlan világszerte. Arra is figyelmeztet, hogy új variánsok jöhetnek létre, melyekre a régi vakcinák nem nyújtanak megoldást. A hamar oltani kezdő országokban az elővigyázatosságot tartja fontos szempontnak, maszkviselés kiemelésével.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×