eur:
390.57
usd:
368.77
bux:
55356.93
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Marie Dorelien nővér új korovírus elleni oltást ad be egy férfinak a New Jersey állambeli Newarkban 2021. február 3-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Az oltottak is terjeszthetik a delta variánst

Az amerikai betegésgmegelőzési és járványügyi hivatal, a CDC vezetője beszélt erről nem sokkal az után, hogy a hivatal megváltoztatta ajánlását: a koronavírussal nagy mértékben fertőzött területeken az oltottaknak is maszkviselést javasolnak.

Rochelle Walensky tájékoztatása szerint a napokban ismert meg olyan új bizonyítékokat, amelyek azt támasztják alá, hogy az oltottak is átadhatják a delta variánst megfertőződésük esetén – írja a The Guardian.

"A korábbi variánsok esetében nem láttunk példát arra, hogy a kis számban oltottként megbetegedő populáció tagjai továbbadták volna másoknak a fertőzést. A delta variánssal kapcsolatos, az elmúlt hetekben végzett kutatásaink ugyanakkor arra utalnak, hogy ha valaki oltottként megfertőződik, az tovább is adhatja a vírust" – mondta el Walensky.

Újra kell a maszk

A CDC kedden adott ki új ajánlást, mely szerint azokon a területeken, ahol nagy fokú terjedést mutat az új koronavírus, beltéri környezetben a már két adaggal immunizáltak is tegyék fel maszkjukat. Ezt megelőzően május 13-án lazítottak: akkor a legtöbb beltéri helyzetben úgy ítélték meg, biztonságos maszk nélkül időt tölteni.

Joe Biden elnök a szövetségi munkavállalók számára is kötelezővé teheti a közeljövőben a maszkviselést:

egyes államokban és városokban a kormányzati munkavállalóknak már elő is írták ezt.

Walensky arról is beszélt, mekkora veszélyt jelent a megbetegedés a gyerekekre nézve. "Ha a koronavírus mortalitását nézzük a gyerekek populációjában, azt találjuk, hogy az több mint kétszerese az influenzáénak" – mondta. A CDC oltottsági státusztól függetlenül minden iskolai dolgozónak is maszkviselést ajánl, valamint azoknak is ezt javasolja, akiknek háztartásában veszélyeztetett személy, például immunhiányos állapotú családtag él.

Az oltatlanok húzzák a rövidebbet

Amerikában hónapokon át csökkent a koronavírusos esetek, a kórházban kezeltek és a halottak száma, de az esetszámok a delta hatására újra nőnek, nagyrészt az oltatlanok miatt. Robert Wachter, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem orvosi tanszékének elnöke azt mondja, Amerika legnagyobb tévedése az volt, hogy nem gondolták volna, miszerint a lakosok harminc százaléka nem akarja majd magát beoltatni. Vibek Murthy amerikai tisztifőorvos a múlt héten a Fehér Házban arról beszélt, hogy kórházban koronavírussal kezeltek 97, a halottak 99,5 százaléka nem kért oltást.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
Pluszba lendült Amerika, pedig 16 éve nem volt ilyen magas a hosszú kötvényhozam

Pluszba lendült Amerika, pedig 16 éve nem volt ilyen magas a hosszú kötvényhozam

Ázsiában felemás hangulatban telt hétfőn reggel a kereskedés, ezt követően Európában 1% körüli esés alakult ki a vezető tőzsdéken, miután ismételten baljós adatok érkeztek a német gazdaságból. Amerikában viszont az enyhe kezdeti mínuszok után mindhárom vezető index pluszba lendült zárásra, noha a 10 éves amerikai kötvényhozam 4,5% fölé ugrott, ahol utoljára 16 évvel ezelőtt járt. A befektetőket a jelek szerint az sem nyugtalanítja, hogy nem tudni, hova fut ki a kormányzati leállással fenyegető helyzet, ami miatt a Moody's is figyelmeztetést adott ki. A múlt heti esést követően kisebb pluszban nyitotta a napot a magyar tőzsde és emelkedéssel próbálkozik az OTP is, a lendület azonban a nyitást követően hamar elfogyott, a bank papírjai pedig közel 2 hónapja látott mélypontra estek. Ezt követően azonban ismét pluszban van az OTP.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×