INFORÁDIÓ
2021. július 31. szombat
Oszkár

koronavírus

nyájimmunitás

oltás

vakcina

Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina fecskendőkben előkészítve az oltáshoz Szekszárdon, a Tolna Megyei Balassa János Kórház oltópontján 2021. április 2-án.

A globális nyájimmunitás talán sosem érhető el, de oltva biztonságban lehetünk

Infostart

A pandémia kezdete óta téma a nyájimmunitás: a szakértők szerint lehetséges, hogy sosem érjük majd el azt az állapotot, amelyben teljesen eltűnik a vírus, de ha mindannyian be leszünk oltva, ez nem gond.

A koronavírus-járvány kezdetén a nyájimmunitásról még nem feltétlenül az oltás által kialakuló állapotként beszéltünk: sokakban merült fel a természetesen, a vírusfertőzés által kialakult nyájimmunitás kérdése, mellyel kapcsolatban a szakértők már akkor sem nyilatkoztak pozitívan. A kórházakat túlterhelő, sok felesleges halálozással járó folyamat helyett most azonban hatékony és biztonságos oltásaink vannak az immunitás kialakítására. A helyi szintű nyájimmunitás kialakítása így már nem elérhetetlen, de az, hogy globálisan és tartósan is megmaradjon ez az állapot, már nem feltétlenül elérhető. Oltottan viszont így is biztonságban maradhatunk, írja a MedicalXpress.

A nyájimmunitásnak sokféle definíciója létezik: az egyik szerint a vírus reprodukciós rátája, azaz a sokat emlegetett r szám úgy esik 1 alá, hogy nincsenek korlátozó intézkedések, hanem az immunitás nem enged teret a terjedésnek. Egy másik meghatározás szerint nyájimmunitás esetén annyian ellenállók a betegséggel szemben, hogy az egyáltalán nem tud terjedni a közösségekben.

A koronavírus r-száma olyan közösségekben, ahol senki sem immunis a fertőzésre, jelenleg 2-4 között van.

Egyszerű matematikai számítással arra jutunk, hogy az emberek 50-75 százalékának kell ahhoz beoltatnia magát, hogy 1 alá essen a szám. Bonyolítja azonban a helyzetet, hogy a eltérő viselkedésformák különböző hatással vannak az r-számra: ha egy közösségben a távolságtartás jobban működik, kevesebben adják tovább a betegséget.

Az ugyanakkor biztos, hogy az oltások segítenek elérni a nyájimmunitást, méghozzá biztonságos módon. Izraelben és Nagy-Britanniában már megmutatkozik az oltások hatása a friss esetek számának csökkenésében: ez igazán biztató a jövőre nézve. Mindig lesznek ugyanakkor olyanok, akik nincsenek beoltva, ezáltal

mindig megmarad a rizikója annak, hogy újabb járványkitörés alakul ki.

Mindezen felül az új variánsok csökkenthetik is valamelyest az oltások hatékonyságát, ráadásul olyan helyeken, mint Brazília vagy India, most is tombol a járvány, ami magában hordozza további variánsok létrejöttének lehetőségét is.

Mindez azt jelenti, hogy talán soha nem fogunk megszabadulni az új koronavírustól, még akkor sem, ha hihetetlenül magas átoltottságot sikerül elérni a világ egészében. Lesznek olyan területek, amelyeken sikerül kipusztítani a sikeres oltási kampányoknak köszönhetően, de maradnak olyanok is, amelyeken pedig tovább terjed majd.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Kiss Dániel
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018