eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Egy a jelszó: tartós biztonság

Ma van a Jelszó Világnapja (World Password Day), amelyet 2013 óta minden esztendő május első csütörtökén tartanak.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a tudatos jelszóhasználat fontosságára, ugyanis az évek során végzett kutatásokból kiderül, hogy a felhasználók még mindig nem fordítanak kellő figyelmet erre a témára – írja az Origo.

Az olyan jelszavak ugyanis, mint az "123456", vagy az "admin", vagy a felhasználó születési évszáma, olyan egyszerűen kitalálhatóak, hogy szinte nem is nagyon minősülnek jelszónak. Védelmet pedig egyáltalán nem nyújtanak.

A jelszavak tudatos használata érdekében érdemes a szakértők tippjeit megfogadni, melyekkel

nemcsak magunkat védhetjük meg, hanem az egyre növekvő online bűnözés ellen is tehetünk egy lépést.

A NordPass minden évben nyilvánosságra hozza a leggyakrabban használt jelszavak listáját, melyből kiderült, hogy 2020-ban a felhasználók körében továbbra is a könnyen kitalálható számkombinációk, például az „123456”, „123456789” és az „12345678” voltak a legnépszerűbbek. Ezek az azonosítók nem nyújtanak megfelelő védelmet, ugyanis az első öt helyen szereplő jelszónak több mint 4,5 millió felhasználója van, és több mint 38 millió adatsértési eset kapcsolódik hozzájuk együttesen.

Érdemes egyedi és erős jelszavakat használni, akár alkalmazhatjuk a biztonsági cége jelszógenerátorait is. Arra is oda kell figyelni, hogy használjunk mindenhol más jelszót. A német Hasso-Plattner-Institute egymilliárd felhasználói fiókkal végzett kutatása szerint a felhasználók 20 százaléka ugyanazt a jelszót használja több fiókjához is, míg a felmérésben résztvevők 27 százaléka közel azonos jelszavakat ad meg az általa kezelt profilokhoz.

Jó megoldás erre is egy jelszókezelő program, amellyel akár bonyolultabb jelszavakat is tárolhatunk. Ez tulajdonképpen egy digitális széf, amelyben könnyedén elhelyezhetjük a különböző helyeken használt jelszavakat, csupán a mesterjelszót szükséges megjegyeznünk.

  • Az összes fontos jelszavunkat ajánlott rendszeresen megújítani, főleg abban az esetben, ha egy adott eszközt más felhasználókkal közösen használunk.
  • Akkor is érdemes megváltoztatni a kódjainkat, ha rosszindulatú szoftvert észlel a vírusirtónk.
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×