eur:
392.79
usd:
366.18
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Idokep.hu

Soha nem látott eszközt vetnek be a viharos Balatonon

Csak 70 centi hosszú, és nemcsak lenyűgöző képeket és videókat készít, hanem meteorológiai méréseket is végez.

A drónok egyre nagyobb teret kapnak az életünkben, az idokep.hu meteorológusai saját szakmájukban szeretnének alkalmazni különféle mérési feladatok elvégzésére és képek, videók készítésére egy speciális vízi drónt. A játékmotorcsónakból kifejlesztett eszközt alig két hete bocsátottak vízre.

"Ez egy 70 centi hosszú és a különféle meteorológia műszerek nélkül mintegy 1,5 kilós motorcsónak" – mondta a hirado.hu-nak Nagy Gergely, az idokep.hu nemzetközi kapcsolatokért és kutatás-fejlesztésért felelős igazgatója.

A kis csónakot robotpilóta vezeti, képes elkerülni az úszó embereket, a különféle akadályokat, így a hajókat is. Képes 50-60 kilométeres sebességgel is haladni, de a part közelében mindössze 10-15 kilométeres sebességet engedélyeznek a motorcsónaknak. Megméri a strandok vízhőmérsékletét, másodpercenként mintavételezi a légnyomást, hőmérsékletet és páratartalmat, sőt, még a szelet és az áramlatokat is. Viharban megméri a hullámok magasságát, Tihanynál feltérképezi az örvényeket és képes átszelni a Balaton.

Most még minden nap ki kell venni a csónakot a vízből, hogy manuálisan fel lehessen tölteni az akkumulátorait, ám a távlati tervben az önálló feltöltés is szerepel.

„A motorcsónak kiköt majd egy vízparti ingatlannál és vezeték nélküli töltéssel megoldja az energiaellátását, így képes lesz akár egy teljes szezont is a vízen tölteni"– mondta a szakember. A motorcsónakhoz tartozik egy kis repülőgép is, a csónakot két-három méter magasan követi, így olyan légköri jellemzőket rögzíthet, melyre a vízen nincs lehetőség.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×