eur:
393.35
usd:
367.52
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) által közreadott kép az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet kifejlesztette oltóanyagról, a Gam-Covid-Vakról a moszkvai intézetben 2020. augusztus 6-án. A vírus ellen a világon elsőként bejegyzett vakcina árusítását a tervek szerint augusztusban elkezdik Szputnyik V néven.
Nyitókép: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)

Európa-szerte egyre elfogadottabb a Szputnyik V

Az olaszok júliustól gyártják is az oltást, amelyből már több uniós ország rendelt.

Amikor Németország gyógyszer-engedélyeztetési ügynöksége méltatóan nyilatkozik az oroszok koronavírus elleni oltásával kapcsolatosan, valamint Olaszországról kiderül, hogy nyártól gyártani is fogja a vakcinát, biztosan állítható, hogy a kezdetben kétellyel fogadott Szputnyik V megítélése kezd gyökeresen megváltozni Európában.

Thomas Mertens, a német szabályozó testület vezetője egy interjúban úgy fogalmazott, a Szputnyik "jó vakcina, amelyet egy ponton feltehetően az Európai Unióban is engedélyezni fognak".

"Az orosz tudósok nagyon gyakorlottak vakcinagyártás terén. A Szputnyik V okos konstrukció"

– mondta.

Kezdetben nem éppen ilyen hangok illeték az oltást – írja a The Guardian. Amikor mindössze két hónapnyi humán tesztelést követően Oroszország használatba vételi engedélyt adott a Gamaleja Intézet fejlesztette vakcinának, Európa kritikus hangvételt ütött meg és aggodalmának adott hangot. A Lancetben közzétett eredményekkel 92 százalékos védelemről számolt be azonban a megbetegedéssel szemben. Jelenleg már zajlik az uniós engedélyeztetési folyamat, de több ország – köztük hazánk – már olt is vakcinával.

Olasz gyártás jön

Nyártól a Milánó közelében található Caponagóban is gyártják majd a vakcinát:

az év végéig 10 millió adagot készítenek majd itt belőle,

amelyet unión kívüli exportra szállítanak Olaszországból. Az olasz szabályozó engedélye szükséges még ahhoz, hogy a gyártás valóban elindulhasson. Az olasz kormány a hírek szerint nem tudott az egyeztetésről, amely az Adienne nevű svájci-olasz gyógyszergyár és az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap közt zajlott, de törvényességi aggály nem merült fel. Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap szerint francia, spanyol és német gyártásról is aláírtak már megegyezést: Spanyolország ezt cáfolja.

Olaszország addig nem tervezi használni az oltást, amíg az az uniós szabályozó testülettől, az EMA-tól nem kap engedélyt: igaz, politikusok és egyes egészségügyi szakértők követelik az engedélyeztetését, mivel az olasz oltási kampány egyelőre döcögősen halad. Roberto Speranza egészségügyi miniszter azonban csak akkor tervezi használatba venni azt, ha az EMA engedélye is megérkezik. Ezt a folyamatot márcus 4-én indították el.

Hamar elbírálhatják

"Az EMA vizsgálni fogja, hogy a Szputnyik V megfelel-e a hatékonyság, a biztonság és a minőség szokásos uniós szabványainak. Noha az EMA nem tudja megjósolni a teljes ütemtervet, a szokásosnál rövidebb időbe telhet a teljes értékelés" – fogalmazott a testület közleményben.

Hazánkban február 13. óta alkalmazzák az oltást, melyből Szlovákia is rendelt már kétmillió adagot, és Csehország is tervezi bevetését még az uniós engedély kiadását megelőzően. Mindezen túl úgy tűnik, az uniós vakcinaútlevél a Szputnyik V mellett a kínai oltást, a Sinopharmot is feltünteti majd.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×