eur:
393.9
usd:
369.03
bux:
65757.39
2024. április 23. kedd Béla
A Pfizer-BioNTech újonnan érkezett koronavírus elleni vakcinái a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán 2021. március 3-án.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Itt van a világ összes, engedélyre váró koronavírus-vakcinája

A WHO koronavírus vakcina-előengedélyezési rendszerében 15 vakcinafajta szerepel már, de ebből még csak három kapta meg a jóváhagyást, ebből kettőt alkalmaznak Magyarországon.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális szinten előkészíti a koronavírus-vakcinák engedélyezési eljárását a nemzeti gyógyszerügynökségeknek, hatóságoknak, így segíti az információcserét. A WHO a saját, globális oltási kampányainál csak az általa támogatott vakcinákat alkalmazza, de ettől még a nemzeti gyógyszerhatóságok engedélyezhetnek és engedélyeznek is más oltóanyagokat.

A Portfolio összeszedte egy táblázatban, hogy mely gyártók milyen oltóanyagai kerültek már a WHO elé. Ezek természetesen különböző fázisokban tartanak,

  • a vakcinák gyártói jelzik igényüket a WHO előminősítő engedélyére,
  • előzetes egyeztetést tartanak,
  • leadnak egy részletes dokumentációt a vakcináról,
  • dönt a WHO.
Forrás: WHO, Portfolio
Forrás: WHO, Portfolio

A WHO listáján tehát eddig 15 különböző vakcina szerepel, melyek különböző szinten járnak az eljárásban. Ebből mindössze három kapta meg a szervezet engedélyét, a Pfizer/BionTech, az AstraZeneca/Oxford/SK Bio és az indiai fejlesztésű Covishield. Ugyanakkor még WHO-engedélyre várnak olyan vakcinák, amelyekkel a nemzeti vagy akár uniós engedélyekkel már jó ideje oltanak, ilyen a Moderna, a Sinopharm, a Szputnyik V vagy az AstraZeneca/Oxford, amely két oltóanyaggal is szerepel a lajstromban, és egyelőre az elterjedtebb változata vár az engedélyre.

Magyarországon jelenleg öt oltóanyagnak van engedélye, és ezeket alkalmazzák is:

  • Pfizer
  • Moderna
  • AstraZeneca
  • Szputnyik V
  • Sinopharm

A WHO-nál elbírálás alatt áll már az AstraZeneca/Oxford másik vakcinája, a Szputnyik V és a Sinopharm, valamint a Janssen vektorvakcinája is, amelyről hamarosan dönt az európai gyógyszerhatóság is. Mindhárom oltóanyag esetében akár már ebben a hónapban kiadhatja engedélyét a WHO is.

A kérelmezők között van még két kínai gyártó terméke, a Sinovac és a CanSinoBIO, valamint a Novavax tervezés alatt álló oltóanyaga. Ezeken kívül a WHO még három kínai és egy orosz vakcinafejlesztést tart számon az engedélyezési listáján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×