eur:
392.56
usd:
365.64
bux:
66829.23
2024. április 26. péntek Ervin
Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni oltóanyag érkezik, a háttérben sorban állnak az emberek az angliai Newcastle oltóközpontja előtt 2021. január 11-én. Ez a hét új oltóközpont egyike, amelyek ezen a napon nyíltak meg Angliában a vakcinák tömeges beadására. A felirat arra figyelmeztet, hogy csak előzetes jelentkezés alapján fogadják a pácienseket.
Nyitókép: MTI/AP/Scott Heppell

A koronavírus-mutánsok semmissé tehetnek minden erőfeszítést

Hiába tesz meg egy ország mindent a koronavírus terjedésének visszaszorítása érdekében, ha a sokkal gyorsabban terjedő variánsok válnak dominánssá, minden elért eredmény semmibe vész.

Minden elért eredményt semmissé tehet, ha gyorsan terjedő mutációk válnak dominánssá – figyelmeztetett az amerikai járványügyi hivatal, a CDC igazgatója, Rochelle Walensky. A frissen megjelent vírustörzsek problémája nem csak Amerikát érinti, hiszen ahogyan globálisan egyre nő a fertőzöttek száma, úgy egyre több az esélye annak, hogy újabbnál újabb variánsok alakulnak ki – írja a NCBC.

Ellenünk dolgoznak

Amerikában az eredetileg Kentben, Nagy-Britanniában felfedezett variáns, a B117 kóddal illetett törzs terjedése jár jelenleg azzal a veszéllyel, hogy a fertőzések számában mutatkozó kedvező tendenciát visszafordítsa. Hasonló jelenség pedig bárhol, bármikor előfordulhat, ha a nemzetek nem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy kontrollálják a járvány terjedését.

"Még ha egy ország nem is feltétlenül hajlott arra, hogy részese legyen a globális egészségügyi erőfeszítéseknek, most ezt kell tennie, mert mindazok az erőfeszítések, amelyeket teszünk, egyetlen pillanat alatt semmivé lehetnek a variánsok következtében" – fogalmazott Walensky.

Nem ismernek határokat

Az új variánsok keletkezése nem lepte meg a kutatókat, és egyelőre úgy tűnik, hogy az oltások hatásosak maradnak velük szemben, bár valószínűleg nem olyan mértékben, mint a globálisan eredetileg elterjedt variánssal szemben. A Moderna szerdán jelezte, hogy elkészítette és szállította is azt az emlékeztető oltást, amely a dél-afrikai variánssal szembeni hatékonyságot emelte meg.

"Tudjuk, hogy

a vírus nem ismer földrajzi határokat,

és ennek a ténynek a kezelése sürgetőbb, mint valaha volt, figyelembe véve a koronavírus-variánsok gyors terjedését. Az új törzsek képesek eltörölni a világjárvány ellenőrzése érdekében tett eredményeket" – fogalmazott Walensky.

A globális helyzet javul

Amerikában hat hete stabilan csökken az esetszám, és globálisan is ugyanez a helyzet a WHO legfrissebb jelentése szerint. A vasárnapi adatokra alapozott, legfrissebb elemzésében a szervezet megállapította, hogy az előző hét napban 2,4 millióval kevesebb esetet jelentettek az országok, ami 11 százalékos visszaesést jelent a megelőző héthez képest.

Az új halálozások aránya is csökkenő tendenciát mutat,

a 66 ezres szám még nagyobb, 20 százalékos esést jelez.

Ez nem jelenti ugyanakkor azt, hogy a helyzet a világ minden táján javulna, példa erre a hazánk is, ahol a második hullámból szinte azonnal át is léptünk a harmadikba, melyet a napi fertőzöttek számának emelkedése is jól mutat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×