eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült, és az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által elérhetővé vált, dátumozatlan elektronmikroszkópos, utószínezett kép SARS-CoV-2 nevű koronavírussal (narancssárga) erősen fertőzött, pusztuló (zöld) sejtekről. A világjárványt okozó vírus mintáját egy betegtől vették.
Nyitókép: NIAID/NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH HANDOUT

Hat hónapig biztosan megmaradnak az antitestek a koronavírus-fertőzés után

Egy friss kutatás eredménye szerint a felmérésbe bevont, korábban koronavírus-fertőzésen átesettek vérében hat hónapon át megmaradtak az antitestek.

A megfigyelés teljes, hat hónapos periódusa alatt megmaradtak az antitestek a kutatásban részt vevők 88 százalékának vérében, három hónapos perióduson belül pedig 99 százalék véréből tudták kimutatni azokat – írja a Sky News. A UK Biobank felmérése azt is megmutatta, hogy az Egyesült Királyság populációjának 8,8 százaléka esett át az új koronavírus-fertőzésen 2020 decemberéig. A földrajzi eloszlás nagy egyenlőtlenségeket mutat: Londonban 12,4 százalék volt már koronavírusos, Skóciában ugyanakkor mindössze 5,5 százalék fertőződött már meg korábban.

A felmérés arra azt is kutatta, milyen szintű védelmet nyújt egy korábbi megbetegedés a társadalom különböző csoportjaiban, illetve meddig tart az immunitás.

A legtöbben védettek

Naomi Allen, a UK Biobank vezetője szerint a fontos felmérés azt mutatta meg, hogy az emberek túlnyomó többsége kimutatható mennyiségű antitesttel rendelkezik legalább hat hónapig a koronavírus-fertőzést követően.

"Bár nem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ez mit jelent pontosan az immunitás szempontjából, úgy véljük, hogy az eredmények azt sugallják, egy megbetegedés után

legalább hat hónapig védettek lehetünk

újrafertőződés szempontjából. A védelem pontos hosszáról az utánkövetés mutathat még pontosabb képet" – mondta.

Nagyott nőtt az átesettek aránya

A UK Biobank 2020 májusa és decembere között 20 200 résztvevőtől, gyermekeiktől és unokáiktól gyűjtött havonta vérmintákat és tünetbeszámolókat. A felmérés azt is megállapította, hogy az abba bevontak körében 6,6 százalékról 8,8 százalékra emelkedett a szeroprevalencia a vizsgálati periódus végére. A szeroprevalencia arra utal, hogy valaki átesett már a fertőzésen.

Az antitestszint nem mutatott nemek szerinti különbségeket, de életkorban már tapasztalhatók voltak eltérések. A legmagasabb szintet a harminc év alattiaknál, a legalacsonyabbat a hetven év fölöttieknél mérték. A korábbi koronavírus-fertőzés legnagyobb arányban a színes bőrű résztvevők körében fordult elő, a legalacsonyabb pedig a fehér bőrű, illetve kínai származásúak körében volt.

Marad a fertőzésveszély

A felmérés a tapasztalt tünetekről a következőket állapította meg:

  • 43 százalékkal az íz- és szaglásvesztés volt a leggyakoribb tünetegyüttes,
  • 24 százalék teljesen tünetmentes volt,
  • 40 százalék pedig a következő három klasszikus tünet közül legalább egyet nem tapasztalt: láz, köhögés, íz- vagy szaglásvesztés.

A kutatók az eredmények kapcsán felhívták a figyelmet arra, hogy az antitestekkel rendelkezők is képesek lehetnek továbbadni a SARS-CoV-2-t, így fontos betartani a távolságtartás szabályait és az egyéb óvintézkedéseket is. Rory Collins, a UK Biobank kutatásvezetője szerint az eredmények megerősítik a brit kormány döntését arról, hogy 12 hétre tolja ki a második koronavírus elleni oltás beadását.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×