eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Védőfelszerelést viselő személyzet az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán Budakeszin 2020. április 2-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Új kezelés segíthet a koronavírusos betegeken

Egy belélegezhető, fehérje alapú gyógyszer gyorsíthatja a koronavírusból való gyógyulást, egyúttel csökkenti a súlyos betegség kialakulásának valószínűségét.

Az SNG001 nevet viselő kísérleti gyógyszer a Sky News tudósítása szerint interferon beta-1a-t tartalmaz. Ezt az anyagot testünk is termeli a vírusfertőzések leküzdésének érdekében. A gyógyszert, melyet Southamptonban fejlesztett ki a Synairgen, kis létszámú klinikai kísérletben már kipróbálták, az első eredmények szerint

megduplázza a betegségből való felgyógyulás esélyét.

A SNG001-et speciális eszköz segítségével lélegezhetik be a betegek, így vált ki immunválaszt. A kutatók ezzel kapcsolatos eredményeiket a Lancetben tették közzé, értelmezésükben ezek bizonyítják, hogy a szer segíthet a kórházban ápoltak koronavírusos betegségből való felgyógyulásában. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy további kísérletekre lesz szükség annak érdekében, hogy a szert be is lehessen majd vetni a gyógyításban, mivel egyelőre csak 98 beteg bevonásával tesztelték azt.

A belélegzésre azért van szükség a gyógyszer beadásakor, mert az így lokálisan, a tüdőbe képes magas koncentrációban bevinni az immunproteint, ezáltal a tüdő védekezőképességét erősíti, nem pedig a vírus működési mechanizmusait igyekszik meggátolni. Ennek további előnyei lehetnek a kutatók szerint abban az esetben, ha a koronavírus-fertőzés esetleg más betegségekkel, például influenzával vagy RSV-vel együtt támadja a beteget.

A gyógyszer tesztje kétszeresen vak teszttel történt: sem a betegek, sem az orvosok nem tudták, hogy ki kapja majd meg azt, ki pedig a placebót. A tudósok szerint amennyiben klinikai felhasználásig jut majd a szer, a bevételére használt eszköz biztonságosságára nagyon oda kell majd figyelni, mivel ilyen módszert eddig még nem alkalmaztak az interferon szervezetbe juttatására.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×