eur:
394.32
usd:
369.84
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Hatalmas az érdeklődés az influenza elleni védőoltás iránt

Tavaly az 1,3 millió vakcina 50-75 százaléka fogyott el. Idén is ennyi oltóanyag van, csakhogy az érdeklődés többszöröse a szokásosnak.

Két és fél, háromszor annyian érdeklődtek a múlt héten influenza elleni védőoltás iránt, mint a tavalyi szezon csúcsán – derül ki az emberek érdeklődését dokumentáló Google-archívumból.

A keresési adatokból az is jól látható, hogy az idei szezonban körülbelül akkor ugrott meg a vakcina iránt az érdeklődés, amikor Orbán Viktor szeptember 11-én először beszélt arról, hogy az jó és idén mindenki térítésmentesen megkaphatja. A Népszava által megkérdezett háziorvosok is megerősítették:

jóval nagyobb az érdeklődés, mint az elmúlt években.

A napilap megjegyzi, a magyar kormány 23 éve minden évben – idén is – legyártat 1,3 millió adag influenza elleni vakcinát, amit térítésmentesen tesz hozzáférhetővé a rizikócsoportokba tartozóknak a háziorvosoknál. Az állam által biztosított mennyiségnek átlagosan az 50-75 százaléka fogy el egy-egy szezonban. Például tavaly a készítmények alig felét használták el.

Idén viszont – ha Google-érdeklődés hűen tükrözi az oltási szándék növekedését –, teszik hozzá,

hiány lehet majd a hazai gyártású 3Fluart alapvakcinából is.

Sőt, kevésnek bizonyulhat az a 100 ezer adag Vaxigrip Tetra vakcina is, amit a kormánynak most sikerült közvetlenül a gyártótól megvásárolnia. Ez eddig recept és térítés ellenében a gyógyszertárakban volt megvásárolható.

A Népszava arra is kitér, noha a megkérdezett háziorvosok arról beszélnek, hogy fokozottabb az érdeklődés mint bármikor korábban a vakcina iránt, pontos adatot nem tudnak mondani. Az állam által térítésmentesen biztosított magyar oltóanyagot ezekben a napokban szállították ki a praxisokba.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×