eur:
394.07
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Semmelweis Egyetem

Brutálisan romlik a magyarok látása

Tíz éve még csak egyötödünk volt rövidlátó, ma már minden negyedik ember. Mit tehetünk a folyamat ellenében? Válaszol a Semmelweis Egyetem.

Tíz év alatt ötödéről negyedére nőtt a rövidlátók száma itthon. Több fiatalnak is kell szemüveg, ami egyértelműen a – helytelen – képernyőnézés miatt van.

A Semmelweis Egyetem tanévkezdés kapcsán kiadott szakirányú közleménye szerint sok szülő viszi el ilyenkor szemvizsgálatra a gyermekét, a tanteremben az első hetekben ugyanis fény derül a látásromlásra.

Az iskolába járó gyerekeknél arra kell figyelni, hogy

30 centiméteres távolságból tudjanak olvasni,

és öt méterről felismerjék a látóélesség-vizsgáló tábla feliratait, jelzéseit. Az elmúlt években megfigyelhető folyamat, hogy a kisgyerekek akár már hároméves kortól elkezdenek táblagépeket, okostelefonokat és számítógépeket használni. Az ezekből a készülékekből kiáramló mesterséges fény, illetve a sok közelre nézés rövidlátás kialakulásához vezet – hívja fel a figyelmet Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.

Az is problémát jelent az okostelefon túlzott használatában, hogy a készülékeken nagyon kicsi minden. Ez a szemtől a szemlencse folyamatos domborúvá tételét igényli, ami a közelre nézés feltétele. Régen is hozzájárult a rövidlátás kialakulásához, ha valaki állandóan közelre nézett, például a sokat olvasott.

A rövidlátás különösen elterjedt az informatikusok, illetve a nagy tárgyi tudást megtanulók körében, akik sokat gubbasztanak könyvek fölött.

Egyes ázsiai országokban egyébként már 75 százalék a rövidlátók aránya,

a fejlett nyugat-európai országokban is ehhez közeli helyzet alakulhat ki, ha a szülők nem korlátozzák a gyerekek képernyőnézési idejét.

A szakember szerint az lenne az ideális, ha a kisgyerekek hatéves korig nem használnának okostelefont, a napi másfél-két óránál több monitornézés sem előnyös és nagyban hozzájárul a rövidlátás kialakulásához.

Kontaktlencse használatot 18 éves korig nem javasolják – higiéniai okokból.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×