eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: pixabay

Zseniális berendezéssel védekeznek az emelkedő tenger ellen a Hollandok - videó

Hollandia egy ideje viharsorompóval védekezik a tengerszint emelkedése és annak következményei ellen. A világ legnagyobb viharsorompója déli területeiken, Maeslantkeringnél épült - számol be az Euronews.

Amikor vihar jön, a tengervíz egyre magasabbra csap. Ha három méternél nagyobb az emelkedés, az már veszélyezteti Rotterdamot, és be kell zárni a hullámsorompót. Rotterdam mellett számos más települést és mélyen fekvő termőföldeket véd a viharsorompó.

Eddig csak kétszer kellett teljesen bezárni a gátat, de a világtengerek szintjének emelkedése miatt arra számítanak, hogy ez a jövőben egyre gyakrabban előfordul majd. A 22 méter magas acélszerkezet a mélyen fekvő területek jelentős részét megvédi a víz betörésétől viharok idején.

Hollandia területének bő egyharmad része a tengerszint alatt fekszik. A viharsorompó mellett a mezőgazdaság és az állattartás területén is készülnek az új helyzetre. Városi tetőkerteket alakítanak ki, melyeknek egy négyzetmétere 60 liter víz megtartására képes, hűti az épületeket és növénytermesztésre is alkalmas. Az állattenyésztés is alkalmazkodhat az új helyzethez. A vízen lebegő karámokban nincsenek az áradás kockázatának kitéve az állatok. Marhákat már tartanak úszó létesítményekben, és tervezik a csirketartásra kialakított úszó ólat is - számol be tudósításában az Euronews.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×