eur:
379.73
usd:
352
bux:
58447.63
2023. december 6. szerda Miklós
Nyitókép: pixabay

Zseniális berendezéssel védekeznek az emelkedő tenger ellen a Hollandok - videó

Hollandia egy ideje viharsorompóval védekezik a tengerszint emelkedése és annak következményei ellen. A világ legnagyobb viharsorompója déli területeiken, Maeslantkeringnél épült - számol be az Euronews.

Amikor vihar jön, a tengervíz egyre magasabbra csap. Ha három méternél nagyobb az emelkedés, az már veszélyezteti Rotterdamot, és be kell zárni a hullámsorompót. Rotterdam mellett számos más települést és mélyen fekvő termőföldeket véd a viharsorompó.

Eddig csak kétszer kellett teljesen bezárni a gátat, de a világtengerek szintjének emelkedése miatt arra számítanak, hogy ez a jövőben egyre gyakrabban előfordul majd. A 22 méter magas acélszerkezet a mélyen fekvő területek jelentős részét megvédi a víz betörésétől viharok idején.

Hollandia területének bő egyharmad része a tengerszint alatt fekszik. A viharsorompó mellett a mezőgazdaság és az állattartás területén is készülnek az új helyzetre. Városi tetőkerteket alakítanak ki, melyeknek egy négyzetmétere 60 liter víz megtartására képes, hűti az épületeket és növénytermesztésre is alkalmas. Az állattenyésztés is alkalmazkodhat az új helyzethez. A vízen lebegő karámokban nincsenek az áradás kockázatának kitéve az állatok. Marhákat már tartanak úszó létesítményekben, és tervezik a csirketartásra kialakított úszó ólat is - számol be tudósításában az Euronews.

Címlapról ajánljuk
Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Sajátos hasonlattal élt a német konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU kisebbik pártjának vezetője, amikor a jövőbeni kancellárjelölt általa fontosnak tartott tulajdonságairól kérdezték. A CSU elnök, egyben bajor miniszterelnök Markus Söder szerint az lenne alkalmas Olaf Scholz kancellár leváltására, aki kész és képes az utolsó, mindent eldöntő tizenegyes értékesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.07. csütörtök, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×