eur:
393.08
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Euronews

Tiszta sci-fi: lézerrel vennék fel a harcot a rémes természeti jelenséggel

A villámlás egyike a legveszélyesebb és legkevésbé előre jelezhető természeti jelenségeknek. Egy tudóscsapat olyan lézeralapú technológián dolgozik, ami semlegesítheti ezt a veszélyt.

A 2500 méteres Säntis a legmagasabb hegycsúcs Svájc északkeleti részén. Szélsőséges időjárása miatt különleges a villámlást tanulmányozó tudósok számára, akik olyan lézeralapú technológián dolgoznak, amely semlegesítheti ezt a veszélyt – számolt be a Euronews.

Az itt található obszervatórium és szenzorrendszer folyamatosan rögzíti a villámlások adatait. Arra kíváncsiak, hogy mekkora a kisülés, hogy kiderüljön, az energia mekkora hányada jut el a felhőkből a földre, ismertette a nyugat-svájci Alkalmazott Tudományok Egyeteme kutatója.

A villámlások minden létező frekvencián létrehoznak elektromágneses mezőket,

legyen az mikrohullám, rádióhullám, vagy akár gammasugár. Ezek mérése által, az információk modellezésével a tudósok jobban megérthetik a villámlás kialakulásának folyamatát, így képesek lehetnek védekezni ellene.

Lézerrel semlegesítenék

A Laser Lighting Rod európai projekten dolgozó tudósok olyan szerkezetet tesztelnek, ami egy erős lézer segítségével semlegesítené a villámlást, amely elképzelés nem is annyira új keletű. "Azon alapul, hogy a lézernek köszönhetően nagyobb távolságra tudunk eljuttatni energiát" – magyarázta a projekt koordinátora. Elképzelésük szerint

nagyon erős lézerpulzusok segítségével, a levegőbe utat vájva irányítanák a villámokat.

Laboratóriumi körülmények között kis műviharokat hoznak létre a lézerük mellett, erre vezetnek minden elektromos töltést a felhőkből, ami megvédi a lézert, és a földre irányítja az áramot, megvédve körülötte mindent, magyarázta a Palaiseau Alkalmazott Optikai Laboratóriumának francia fizikusa.

Az oldal megjegyzi, az említett lézeralapú rendszer könnyen szállítható a különösen sérülékeny építményekhez, mint például az erőművekhez, repterekhez, kilövőállomásokhoz is.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×