INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 27. vasárnap
Adalbert

villám

lézer

vihar

Tiszta sci-fi: lézerrel vennék fel a harcot a rémes természeti jelenséggel

Tiszta sci-fi: lézerrel vennék fel a harcot a rémes természeti jelenséggel

Infostart

A villámlás egyike a legveszélyesebb és legkevésbé előre jelezhető természeti jelenségeknek. Egy tudóscsapat olyan lézeralapú technológián dolgozik, ami semlegesítheti ezt a veszélyt.

A 2500 méteres Säntis a legmagasabb hegycsúcs Svájc északkeleti részén. Szélsőséges időjárása miatt különleges a villámlást tanulmányozó tudósok számára, akik olyan lézeralapú technológián dolgoznak, amely semlegesítheti ezt a veszélyt – számolt be a Euronews.

Az itt található obszervatórium és szenzorrendszer folyamatosan rögzíti a villámlások adatait. Arra kíváncsiak, hogy mekkora a kisülés, hogy kiderüljön, az energia mekkora hányada jut el a felhőkből a földre, ismertette a nyugat-svájci Alkalmazott Tudományok Egyeteme kutatója.

A villámlások minden létező frekvencián létrehoznak elektromágneses mezőket,

legyen az mikrohullám, rádióhullám, vagy akár gammasugár. Ezek mérése által, az információk modellezésével a tudósok jobban megérthetik a villámlás kialakulásának folyamatát, így képesek lehetnek védekezni ellene.

Lézerrel semlegesítenék

A Laser Lighting Rod európai projekten dolgozó tudósok olyan szerkezetet tesztelnek, ami egy erős lézer segítségével semlegesítené a villámlást, amely elképzelés nem is annyira új keletű. "Azon alapul, hogy a lézernek köszönhetően nagyobb távolságra tudunk eljuttatni energiát" – magyarázta a projekt koordinátora. Elképzelésük szerint

nagyon erős lézerpulzusok segítségével, a levegőbe utat vájva irányítanák a villámokat.

Laboratóriumi körülmények között kis műviharokat hoznak létre a lézerük mellett, erre vezetnek minden elektromos töltést a felhőkből, ami megvédi a lézert, és a földre irányítja az áramot, megvédve körülötte mindent, magyarázta a Palaiseau Alkalmazott Optikai Laboratóriumának francia fizikusa.

Az oldal megjegyzi, az említett lézeralapú rendszer könnyen szállítható a különösen sérülékeny építményekhez, mint például az erőművekhez, repterekhez, kilövőállomásokhoz is.

Nyitókép: Euronews
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018