eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Néhány napig összegabalyodhat a telefon GPS-e

Néhány napig összegabalyodhat a telefon GPS-e

Az elmúlt 12 év legnagyobb erejű napkitörését regisztrálták szerdán a csillagászok – jelentette a NASA. A következő néhány napban gond lehet a GPS-kommunikációval - írja a hvg.hu.

A napkitörés magyar idő szerint 14 óra 2 perckor volt, X9,3-as erősségével meghaladta a 2006-osat. A hatását azonnal érezni lehetett, a magas frekvenciájú rádióadások nagyjából egy órára megszakadtak.

A NASA bejelentése szerint az eseményt három órával korábban egy kisebb, X2,2-es erősségű kitörés előzte meg, amihez hasonlót utoljára 2015-ben mértek a csillagászok. A mostani jelenségből származó sugárzás az űrügynökség szerint nem éri el a Föld felszínét – vagyis az emberekre semmilyen hatása sem lesz –, azonban hatással lehet a légkör azon részére, amelyben például a GPS-jelek is áthaladnak. A napkitörés miatt a koronakidobódás mágneses részecskéi csütörtöktől néhány napon át mágneses viharokat okoznak.

Bár a mostani napkitörés a 2006-osnál erősebb volt, a legerősebbet meg sem közelíti. 2005 szeptemberében például egy X17-es erősség kitörést regisztráltak, a valaha volt legerősebbet pedig 2001 áprilisában, az X20-as volt.

Kitörésekre a következő néhány évben egyre kevésbé kell majd számítanunk. A Nap ugyanis egy úgynevezett szoláris minimum felé tart: a Nap "élettevékenységét" hihetetlenül erős mágneses tere befolyásolja, hatására pólusai 22 évente cserélődnek meg -írja a hvg.hu.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×