eur:
394.17
usd:
365.31
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Miért morognak a kutyák? Többen tudják a jó választ, mint gondolnánk

Miért morognak a kutyák? Többen tudják a jó választ, mint gondolnánk

Még ha korábban sohasem volt kutyánk, akkor is felismerjük a kutyaugatás érzelmi hátterét, hogy játékos csaholásról, vagy agresszív ugatásról van szó. De mi a helyzet a kutyák másik jellegzetes hangjelzésével, a morgással? Ezt a jelzést is tudja dekódolni az ember? Ezt vizsgálták az ELTE Etológiai Tanszékének kutatói.

„A vizsgálat 40 résztvevőjének különböző szociális helyzetekben mutattuk meg a morgásokat. Volt közöttük olyan, amelyen a kutyák közötti játékos huzavona közben kiadott hang volt hallható, volt, amikor egy csontot helyeztünk el két kutya közé, illetve volt olyan helyzet is, ahol egy idegen ember meredten a kutya szemébe nézett, és közben lépésről lépésre közeledett a kutyához, ez pedig morgást váltott ki a kutyából” - számolt be a kísérletről Faragó Tamás, a kutatás vezetője.

Ezeket a felvett morgásokat játszották vissza a kísérlet negyven résztvevőjének, és megkérték őket, hogy értékeljék az érzelmi állapotot, és próbálják meghatározni, hogy szerintük milyen lelki állapotban lehetett a kutya, majd próbálják meg hozzákötni olyan helyzethez, ami kiváltotta a morgást.

Miért morognak a kutyák? Többen tudják a jó választ, mint gondolnánk

Az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársa elmondta: az eredmények szerint a véletlennél sokkal jobb arányban jól válaszoltak a résztvevők.

„A játékos morgásokat vidámnak és örömtelinek értékelték, a két agresszív morgást pedig fenyegetőnek értékelték”

- fejtette ki.

„A játékos morgás esetében a válaszok több mint 80 százaléka helyes volt,

míg a két agresszív morgásnál 50-60 százalék közötti arányban sikerült jól azonosítani. De sokan a kétféle agresszív morgást összekeverték” - részletezte a kutatásvezető.

„Észrevettük azonban, hogy az idegen fenyegetésre reagáló morgást kevésbé agresszívnek értékelték a kísérletben részt vevők, a mögötte lévő félelmet viszont erősnek érezték” - tette hozzá Faragó Tamás.

A kutatásvezető elmondta, hogy bár az érzelmi értékelésben a kísérlet eredményei szerint nincs különbség abból a szempontból, hogy valaki kutyatulajdonos-e vagy sem, de amikor hozzá kellett kapcsolni az adott morgáshoz a szociális helyzetet, ott a gazdák sokkal sikeresebben teljesítettek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×