Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Terjed az olaszországi olajfákat megtizedelő kór

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Korzika után a kontinentális Franciaországban is felütötte fejét az a baktérium okozta gyógyíthatatlan növénybetegség, amely már egymillió olajfát fertőzött meg Olaszországban.

Bebizonyosodott a gyanú, hogy a nizzai régióban egy pacsirtafűcserjét a Xylella fastidiosa nevű baktérium egyik alfaja támadott meg - közölte a mezőgazdasági minisztérium Párizsban.

A baktérium már több mint egymillió olajfát támadott meg Olaszországban, a mezőgazdászok Európa-szerte a betegség elterjedésétől tartanak. Július végén a földközi-tengeri francia szigeten, Korzikán jelentettek fertőzéses eseteket, mire a francia hatóságok intézkedéseket tettek a baktérium elterjedésének megakadályozása érdekében.

A Xylella fastidiosa szúró-szívó rovarok, például kabócák révén terjed. Ezeken keresztül jut fel a fák koronájába vagy kisebb növényekre, amelyek hamar kiszáradnak és megfertőzik a körülöttük lévőket is. Július óta 75 ilyen fertőződést észleltek Korzikán.

Az elmúlt évben nagy károkat okozott Olaszország olajfatermésében a baktérium. Puglia tartományban több mint egymillió fa fertőződött meg, és a továbbterjedés megakadályozása céljából elrendelték 3000 fa kivágását.

A Xylella fastidiosa egy sor növény, köztük haszonnövények, például szőlőtőkék, olajfák és citrusok, sőt, nagyobb fafajok, például tölgyek és juharok számára jelent veszélyt.

Mezőgazdászok szerint a gyors elterjedés a rovarok elleni védekező intézkedések mellett csak úgy akadályozható meg, ha az érintett növényeket felégetik.