eur:
392.16
usd:
366.4
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Terjed az olaszországi olajfákat megtizedelő kór

Korzika után a kontinentális Franciaországban is felütötte fejét az a baktérium okozta gyógyíthatatlan növénybetegség, amely már egymillió olajfát fertőzött meg Olaszországban.

Bebizonyosodott a gyanú, hogy a nizzai régióban egy pacsirtafűcserjét a Xylella fastidiosa nevű baktérium egyik alfaja támadott meg - közölte a mezőgazdasági minisztérium Párizsban.

A baktérium már több mint egymillió olajfát támadott meg Olaszországban, a mezőgazdászok Európa-szerte a betegség elterjedésétől tartanak. Július végén a földközi-tengeri francia szigeten, Korzikán jelentettek fertőzéses eseteket, mire a francia hatóságok intézkedéseket tettek a baktérium elterjedésének megakadályozása érdekében.

A Xylella fastidiosa szúró-szívó rovarok, például kabócák révén terjed. Ezeken keresztül jut fel a fák koronájába vagy kisebb növényekre, amelyek hamar kiszáradnak és megfertőzik a körülöttük lévőket is. Július óta 75 ilyen fertőződést észleltek Korzikán.

Az elmúlt évben nagy károkat okozott Olaszország olajfatermésében a baktérium. Puglia tartományban több mint egymillió fa fertőződött meg, és a továbbterjedés megakadályozása céljából elrendelték 3000 fa kivágását.

A Xylella fastidiosa egy sor növény, köztük haszonnövények, például szőlőtőkék, olajfák és citrusok, sőt, nagyobb fafajok, például tölgyek és juharok számára jelent veszélyt.

Mezőgazdászok szerint a gyors elterjedés a rovarok elleni védekező intézkedések mellett csak úgy akadályozható meg, ha az érintett növényeket felégetik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×