eur:
389.4
usd:
363.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Széchenyi Nagydíj - John Lukacs: angolul gondolkodom, de magyarul érzek

Nagy megtiszteltetésnek nevezte John Lukacs magyar származású történész, hogy tudomány pályafutását Széchenyi Nagydíjjal ismerték el. Az Egyesült Államokban, a pennsylvaniai Phoenixville-ben élő történész - aki mint vallotta, angolul gondolkodik, de magyarul érez - erről telefonon beszélt az MTI-nek.

John Lukacs helyett Granasztói György történész vette át az elismerést pénteken a Parlamentben.

A tudós az MTI-nek nagy megtiszteltetésnek nevezte azt is, hogy az Orbán Viktor miniszterelnökhöz a paksi atomerőmű tervezett bővítése miatt írt levele nagy figyelmet kapott Magyarországon, és hogy arra a kormányfő válaszolt. Ismét hangsúlyozta, hogy Magyarország történelmi és kulturális értelemben nem Kelet-, hanem Közép-Európához tartozik. Az ukrajnai válságról úgy vélte, hogy abba Magyarországnak nem szabad beleavatkoznia.

Az életének 91. évében járó, Lukács János Albert néven született tudós 1946-ban emigrált, tanulmányait a Cambridge-i Egyetemen fejezte be. 1947-től 1994-es nyugdíjazásáig Philadelphiában a Chestnut Hill College történészprofesszora volt. Vendégprofesszorként számos intézményben oktatott, 1991-től Magyarországon is tanított a közgazdaság-tudományi egyetemen és az ELTÉ-n.

John Lukacs - önmaga értékelése szerint - nem is konzervatív, hanem "reakciós". Mint önéletrajzi kötetében, az Egy eredendő bűnös vallomásaiban (2001) írja, a reakcióst az különbözteti meg a konzervatívtól, hogy a megőrzés pártján van ugyan, de nem nacionalista. 2006-ban riportfilmet forgattak vele Budapesten, amelyben életéről, a történelmi tudatról, Európáról és Amerikáról, az európai civilizáció válságáról, phoenixville-i otthonáról és szülővárosáról, Budapestről beszélt. 2013 májusában Búcsúelőadások címmel két előadást tartott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán.

Magyar-amerikai kettős kötődését John Lukacs természetesnek veszi: angolul ír, beszél, számol, gondolkodik és álmodik, ámde magyarul érez.

"Nekem Magyarország a hazám, és Amerika az otthonom. Én Magyarország fia vagyok. De tovább megyek. Az előbb azt mondtam, magyarul érzek. Ez az érzés olyan valami, amit az ember csak az anyjától kaphat. Innen nézve Magyarország az anyám, Amerika a feleségem" - vallotta egyik interjújában.

Fő kutatási területe a második világháború története. Európában különösen népszerű az Utolsó európai háború (1939-1941), valamint az 1945: Nulla év című alkotása. 1988-ban a magyar főváros múltjáról írt Budapest 1900 című könyvében. A párviadal című műve a Churchill és Hitler közötti, 1940. május-júliusi nyolcvannapos "párharcról" szól.

1997-ben jelent meg A történelmi Hitler című munkája, amely a náci birodalom vezéréről megjelent biográfiák elemzése, de vizsgálja Hitler személyiségét és gondolkodását is. John Lukacs több írásában érinti a Trianon-problematikát: egyetért azzal az állásponttal, hogy Magyarország történetének legnagyobb tragédiáját Trianon jelentette, ugyanakkor figyelmeztet arra, hogy nemcsak külső, hanem belső okok is közrejátszottak a békediktátum megszületésében. Több írásában foglalkozott a történelmi traumák miatt sérülékeny, önbizalomhiányos mai helyett egy "új magyar alkat" kialakulásának lehetőségével.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×