eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Magasabb áron kelt el a Nobel-díj

Az előzetesen reméltnél jóval magasabb áron, 2,2 millió dollárért kelt el egy csütörtöki aukción Francis Crick angol biokémikus Nobel-díja, amelyet 50 évvel ezelőtt a DNS felfedezéséért kapott.

Az árverést szervező Heritage Auctions közölte, a 23 karátos arannyal bevont Nobel-díjat Jack Wang, a Szilícium-völgyben és Sanghajban székelő Biomobie nevű gyógyszeripari cég elnök-vezérigazgatója vette meg. Az aukciót megelőzően a vételár kevesebb mint negyedét, 500 ezer dollárt reméltek Crick Nobel-díjáért. Wang szerint a díjat és a hozzátartozó oklevelet arra használják majd, hogy ösztönözzék a Biomobie tudósait. A szakember úgy véli, az általa vezetett vállalat olyan forradalmat indíthat el az orvoslásban, mint amilyet annak idején a DNS struktúrájának felfedezése.

Ez volt a második eset, hogy egy Nobel-érem nyilvános árverésen került eladásra. Az elsőt - Niels Bohr 1922-es orvosi Nobel-díját - tavaly novemberben adták el 50 ezer dollárért. Júniusban William Faulkner amerikai szerző 1950-es irodalmi Nobel-díját bocsátja áruba a Sotheby's.

Szerdán jutalékkal együtt hatmillió dollárért adták el egy New York-i árverésen a néhai biokémikus hétoldalas levelét, amelyben a tudós beszámol 12 éves fiának a DNS kettősspirál-szerkezetének felfedezéséről. Az árverések történetében soha nem adtak ekkora összeget egy levélért. A Christie's aukciós ház előzetesen legfeljebb egymillió dollárra taksálta a dokumentumot. Az eddigi rekordot Abraham Lincoln volt amerikai elnök egy 1864-es levele tartotta, amelyet az árverezői jutalékot is beleszámítva 3,4 millió dollárért adtak el 2008-ban.

Crick két másik tudóssal megosztva nyerte el az 1962-es orvosi Nobel-díjat a nukleinsavak molekuláris szerkezetének felfedezéséért, illetve annak felismeréséért, hogy ezek az élő szervezetben az információátadás szempontjából jelentősek.

Francis Crick 1916-ban született az angliai Northamptonban és 2004-ben, 88 évesen hunyt el a kaliforniai La Jollában. A Nobel-díjat követő évtizedekben agykutatást folytatott a kaliforniai Salk Intézetben. Hagyatékának tudománytörténeti relikviáit a család ajánlotta fel elárverezésre a DNS-felfedezés 60. és a Nobel-díj elnyerésének 50. évfordulója alkalmából, hogy a bevétel nagyobb részéből tudományos kutatásokat támogassanak.

A Christie's-féle árverés bevételének felét a biológiai kutatásokkal foglalkozó La Jolla-i Salk Intézetnek adományozzák. A Heritage Auctions csütörtöki licitjének bevételeiből 20 százalékot a tudós nevét viselő, 2015-ben megnyíló új londoni orvostudományi kutatóintézetnek utalnak át.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×