eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Pálinkás József: a nemzeti akadémiák segítik az uniós döntéseket

Az európai nemzeti akadémiák segítik az uniós döntéshozatalt - hangsúlyozta Pálinkás József szerdán abból az alkalomból, hogy az Európai Tudományos Akadémiák Tanácsadó Testülete (EASAC) az EU legrangosabb tudományos vezetőivel találkozott Brüsszelben.

A tanácsadó testületet "az európai nemzeti tudományos akadémiák alapították 2001-ben azzal a céllal, hogy erősítsék az európai döntéshozatali folyamatokban a tudományos szempontok figyelembevételét, a szakmailag megalapozott döntéshozatalt. Ennek érdekében az EASAC független, hiteles, tudományos alapokon nyugvó tanácsokkal és javaslatokkal látja el az Európai Unió politikusait, valamint stratégiai tanulmányokat és koncepciókat készít az Európai Parlament és az Európai Bizottság részére. A testület jelenleg 27 európai tagállam nemzeti akadémiájának vezetőiből áll" - mondta el Pálinkás József, aki az EASAC alelnöki tisztét is betölti.

Tájékoztatása szerint a mostani találkozón jelen volt Máire Geoghegan-Quinn, az EU kutatási főbiztosa, Robert-Jan Smits, az Európai Bizottság Kutatási-Innovációs Főigazgatóságának vezetője, Dominique Ristori, az Európai Bizottság Egyesített Kutatási Központjának (JRC) főigazgatója, valamint Anne Glover professzor, José-Manuel Barrosónak az Európai Bizottság elnökének tudományos főtanácsadója.

"Az EU döntéshozóit sokféle szervezet, köztük sokféle lobbiszervezet megkeresi tanácsaival. Ugyanakkor, mint a tanácskozáson Anne Glover és Robert-Jan Smits is hangsúlyozta, rendkívül fontos az unió döntéshozói számára, hogy világosan lássák, mely autentikus szervezeteket kereshetnek meg a tudományosan megalapozott döntéshozatal érdekében. Megegyeztünk abban, hogy egyfelől kikérik az EASAC véleményét tudományos kérdésekben, másrészt évente megszervezünk hasonló találkozót, ahol az EASAC által kidolgozott tanulmányokat bemutatjuk" - mutatott rá a testület szerepére Pálinkás József.

A brüsszeli tanácskozáson az EASAC most három tanulmányt ismertetett. Az egyik olyan infrastruktúra kiépítésére tesz javaslatot, amely a jelenleginél sokkal biztonságosabb európai energiaellátást tesz lehetővé és jelentős mértékben támaszkodik a megújuló energiaforrásokra, a másik az extrém időjárási viszonyokra való felkészülés tudományos megalapozására vonatkozik.

"Itt olyan kérdések kerültek előtérbe, mint a szélviharok, hőmérsékleti extremitások, árvizek és a szárazság. Javaslataink az Európai Unió döntéshozói számára tudományosan megalapozhatják a döntéseket" - magyarázta az MTA elnöke. A harmadik tanulmány az EASAC és az Európai Orvostudományi Akadémiák Szövetségének (FEAM) közös jelentése, amely az egészséggel összefüggő, közvetlenül a fogyasztóknak nyújtott genetikai vizsgálatokkal kapcsolatos.

"Nagyon nagy mértékben megnövekedett a cégek által közvetlenül a felhasználóknak ajánlott genetikai vizsgálatok száma, ez a szolgáltatás lényegében iparággá nőtte ki magát. Az EASAC és a FEAM fontosnak érezte, hogy ebben a kérdésben megalapozott javaslatot tegyen le az asztalra. Ez egyrészt vonatkozik a szabályozásra, ugyanakkor létfontosságúnak tartjuk a közvélemény pontos, szakszerű és hiteles tájékoztatását, a közvetlenül a fogyasztóknak nyújtott genetikai vizsgálatok ugyanis megfelelő szakmai tanácsadás nélkül igen csekély értékkel bírnak, esetenként pedig akár ártalmasak is lehetnek" - fogalmazott Pálinkás József.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×