eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Õskori meteoritok "aranyozták be" a Földet

Õskori meteoritok "aranyozták be" négymilliárd évvel ezelőtt a Földet, bolygónk keletkezése után kétszázmillió évvel záporozva a felületére - derítették ki brit tudósok, akik kutatásaikat a Nature csütörtöki számában ismertették.

A Föld kialakulásakor az olvadt vas bolygónk középpontja felé süllyedt, magával ragadva a nemesfémek, így az arany és a platina túlnyomó részét. Ennek köszönhetően a Föld magjában elegendő nemesfém van ahhoz, hogy bolygónk egész felszínét négy méter vastag réteggel bevonja.

A nemesfémek "elsüllyedése" azt kellene, hogy jelentse, hogy egy szemernyi arany sincs a Föld külső burkaiban. A valóságban a nemesfémek készletei több tucatszor, vagy akár több ezerszer is meghaladják a földkéregben és földköpenyben a feltételezett mennyiségüket. A kérdés az, hogy miként maradhatott arany és platina bolygónk külső rétegeiben.

A kutatók már korábban is feltételezték, hogy a nemesfémek bőséges készleteiket "kívülről" szerezte a Föld, amikor heves "meteoriteső" záporozott felületére.

Az elméletet a Bristoli Egyetem izotópkutató csoportjának tudósai - Matthias Willbold és Tim Elliott professzor ellenőrizte, akik Stephen Moorbath oxfordi professzor által Grönlandon összegyűjtött négymilliárd éves kőzeteket vizsgálták. Ezek az ősi kőzetek, amelyek a földmag kialakulása után nem sokkal képződtek, de még a feltételezett meteoritzápor előtt keletkeztek, egyedülálló betekintést nyújtanak bolygónk összetételébe.

A kutatók a kőzetekben található volfrám izotópösszetételét vizsgálták. A volfrám igen ritka elem, a kőzet 1 grammja egy tízmilliomod grammnyi volfrámot tartalmaz. Az arannyal és egyéb nemesfémekkel együtt ugyanis a volfrám is a földmagba süllyedt.

Az elemek többségéhez hasonlatosan a volfrámnak is több izotópja van, amelyeknek atommagjai azonos számú protonból, de eltérő számú neutronból épülnek fel. Az izotópok az ásványok eredetéről és koráról tanúskodnak.

A grönlandi mintákat összehasonlítva a Föld más részein begyűjtött kőzetekkel, a tudósok parányi, ám eltéveszthetetlen, 15 ppm-nyi (részecske milliónyi egységre) különbséget találtak a 182W volfrámizotóp mennyiségében. Ez a különbség pontosan megfelelt a meteoritzáporból származó "pótlólagos" arany elméletével.

"Kutatásaink azt bizonyítják, hogy a nemesfémeket, amelyek sok szempontból kulcsfontosságúak gazdaságunk és számos iparág számára, egy szerencsés véletlennek köszönhetjük, annak, hogy négymilliárd évvel ezelőtt húsz trillió tonnányi aszteroidaanyag csapódott be" - hangsúlyozta közleményben Matthias Willbold.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×