eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Okozhat-e hasonló káoszt a kitörni készülő Etna, mint az Eyjafjallajökull?

Két hónapon belül látványosan kitörhet a szicíliai Etna tűzhányó - mondta az InfoRádiónak Harangi Szabolcs vulkanológus. Az ELTE tanszékvezetője arról is beszélt, hogy szerinte nem válthatja ki a jelenlegi vulkán-aktivitást figyelő technikákat az extrém hőmérsékletnek is ellenálló műszer, amelyet a Newcastle Egyetemen dolgoztak ki.

Az Etna néhány héten belül egy nagyobb kitörési ciklusra készül. Habár a szicíliai tűzhányó most még nem mutat működési jeleket, az már látható, hogy a magma elkezdett fölfelé haladni - mondta el Harangi Szabolcs.

Látványos lávaszökőkút lehetséges

A szakértő szerint az eddigi megfigyelések alapján nem valószínű, hogy az Etna kitörése hasonló káoszt idéz elő, mint az izlandi Eyjafjallajökull egész Európát elborító füstje. Ez inkább látványos, lesz, lávaszökőkúttal a csúcs térségében - fűzte hozzá.

A szicíliai tűzhányó esetében inkább az jelenthet gondot, ha a magma oldalt tör fel, és elindít egy múltbélihez hasonló, hosszabb folyamatot, veszélyeztetve ezzel a környezetet - vélekedett a vulkanológus.

Ellenálló, de fölösleges

Az ELTE tanszékvezetője szólt arról az extrém hőmérsékletnek is ellenálló, légkör-elemző műszerről is, amelyet a Newcastle Egyetemen dolgoztak ki a vulkáni aktivitás megfigyelésére.

Habár a szilícium karbidból készült érzékelő 2300 Celsius fokig bírja a forróságot, a szakértő szerint az a szerkezet, amit a vulkáni kráterbe szándékoznak leereszteni csupán 900 Celsius fokot bír ki. Ez pedig kevésnek tűnik az adatgyűjtéshez az ezer fokosnál is forróbb magmából.

A szakember hangsúlyozta, hogy azok az igazán veszélyes vulkánok, amelyek zártak, nincs nyílt kéményük, hanem olyanok, mint egy kukta, mert ezeken belül nő a nyomás.

Harangi Szabolcs kételkedik abban, hogy az ilyen tűzhányók belsejébe bármiféle érzékelőt el lehetne juttatni, mert erre egyszerűen nincs hely. Ezekből a vulkánokból viszont különböző gázok távoznak, amelyek összetétele a felszínről is mérhető - tette hozzá.

Szintén igen pontosan megfigyelhető kívülről - radar, vagy GPS segítségével -, hogy miként növekszik a belső nyomás, mert ilyenkor a vulkán felszíne megemelkedik. A szakemberek könnyedén tudnak olvasni ezekből a jelekből is, tehát nem valószínű, hogy bármilyen műszer kiválthatná az eddig használt módszereket - vélekedett a vulkanológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×