eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A NASA nem fél a földönkívüliektől

A NASA és más intézetek is sugároztak már üzeneteket a világűrbe, hogy felvegyék a kapcsolatot az idegenekkel. Az amerikai űrhivatal szerdán telekonferencián ismertette a földöntúli élet keresésére vonatkozó stratégiáját.

"Az élet keresése központi helyet foglal el a naprendszer feltárását célzó feladataink között" - jelentette ki Steve Squyres, a Cornell Egyetem csillagásza, az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia azon különleges bizottságának elnöke, amely javaslatokat dolgoz ki a NASA jövőbeni küldetéseivel kapcsolatban.

Az akadémiai testület jelenleg a 28, a Marstól a Jupiter és a Szaturnusz holdjaiig küldhető lehetséges misszió megvalósíthatóságát vizsgálja. A NASA a Földünkre uralkodási szándékkal érkező idegenek helyett alapvetően a Naprendszerünkön belüli, baktériumokhoz hasonló, egyszerű életformákra összpontosít.

Néhány nappal ezelőtt Stephen Hawking új tévéműsorában annak a véleményének adott hangot, hogy földönkívüliek látogatása olyan hatással lenne a Földre lenne, mint Kolumbusz megérkezése az amerikai kontinensen élő őslakosokra. A brit fizikus feltételezi, hogy noha a földönkívüli életformák túlnyomórészt a mikrobákra hasonlíthatnak, a fejlett életformák valószínűleg olyanok, mint a "nomádok, akik hódítani, és gyarmatosítani akarnak."

Hawking kijelentései nyomán ismét felélénkült egy hároméves, a földönkívüli élet lehetőségeivel foglalkozó csillagászok által a színfalak mögött folytatott vita - mondta Seth Shostak, az idegenek felkutatásával foglalkozó SETI intézet vezető csillagásza.

Shostak szerint szükségtelenül óvatoskodó az a megközelítés, amely szerint a csillagászok számára kellene tiltani, hogy üzeneteket küldjenek az univerzumba. A csillagász nem ért egyet azzal a megállapítással sem, miszerint a jelek sugárzása a világűrbe nem jó ötlet, mert olyan, mintha valaki a dzsungelben kiabálna.

"Készen állunk arra, hogy az élet bármilyen típusát felfedezzük" - jelentette ki Mary Voytek, a NASA vezető asztrobiológusa.

A kaliforniai Mountain Viewben székelő SETI passzív megközelítésből vizsgálja a kérdés: az idegenek esetleges jeladásait próbálja lehallgatni. Több mint egynegyed évszázad óta több csoport szándékosan küld jeleket más világoknak. Ezek közül a leghíresebb az a háromperces adás volt, amelyet 1974-ben Puerto Rico-i Arecibo Obszervatóriumból bocsátottak ki.A NASA 2008-ban a Beatles Across the Universe című dalát sugározta a Polaris csillagra, hogy ekképp emlékezzen meg az űrkutatási hivatal megalapításának 50., a Deep Space Network nemzetközi világűr-figyelő antennahálózat létrehozásának 45., és a sláger születésének 40. évfordulójáról. Ugyanabban az évben az A nap, amikor megállt a Föld című film remake-jét lőtték fel a csillagok felé - emlékeztetett Shostak.

A NASA négy űrszondájáról - a Pioneer-10 és 11, valamint a Voyager 1 és 2 - üzenetet közvetítenek az idegeneknek a Földről és útmutatást adnak számukra, hogy hogyan találhatnak el hozzánk. A hetvenes években elindított szondák elérték a naprendszer peremét.

Mindemellett a Föld a mindennapi élet részeként önkéntelenül is küld jeleket a kozmoszba: televíziós és rádióhullámokat, repülőtéri és egyéb radarkommunikációs jeleket.

A legközelebbi idegenek talán több tucat fényévnyi távolságra lehetnek tőlünk. Mivel egy fényév mintegy 9.460 milliárd kilométer, a földönkívülieknek emberöltőket kellene fénysebességgel utazniuk ahhoz, hogy ide érjenek - mondta Shostak, hozzátéve, hogy ez kevéssé valószínű.

Frank Drake, aki földönkívüli intelligencia felkutatására irányuló első modern kísérlet végrehatója volt, úgy vélte, hogy a világegyetemben mintegy 10 ezer intelligens civilizáció létezhet, Carl Sagan csillagász becslése szerint viszont ez a szám közelebb áll az egymillióhoz.

Setk Shostak szerint az univerzum nagyságát alapul véve a legközelebbi értelmes szomszédjaink 9.460 milliárd kilométerre lehetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×