Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az evolúció eredménye: alacsonyabbak és testesebbek lesznek a nők

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az emberiség evolúciója még nem ért véget - erre a Yale Egyetem új kutatása szolgáltatta az eddigi legerősebb bizonyítékot. Megállapították, hogy a fejlődés eredményeképpen a nők a jövőben a nők a mostaninál alacsonyabbak, nagyobb testsúlyúak és egészségesebbek lesznek - és tovább tart majd a reprodukciós időszakuk is.

Sokan hiszik, hogy mióta a gyógyászat képes megmenteni azokat, akik korábban már gyermekkorukban meghaltak volna, véget ért a természetes kiválasztódás kora az embereknél.

Ez azonban totális tévedés - állítja Stephen Stearns professzor, az amerikai Yale Egyetem evolúcióbiológusa. Bár a gyermeknemzésre, illetve szülésre alkalmas életkor elérése nem "ügy", a többi evolúciós nyomás - így a szexuális szelekció és a reprodukciós képességek - teljes erővel hatnak továbbra is.

Ha a kutató által felfedezett trend folytatódik még tíz generáción keresztül, akkor 2409-ben az átlagos nő két centivel alacsonyabb és egy kilóval nehezebb lesz a ma élőknél, első gyermekét a mostaninál öt hónappal fiatalabb korban szüli majd és tíz hónappal később jut a változó korba.

Stearns professzor következtetéseit az után vonta le, hogy átvizsgálta a Massachusetts állambeli Framingham város 14 ezer lakosának egészségügyi adatait, felölelve három generációt.

Azt találta, hogy az alacsonyabb és testesebb nők több gyermeket szültek, mint a magasabb és könnyebb testsúlyúak, és népesebb volt az alacsony vérnyomású és koleszterinszintű nők családja. Ugyanez igaz azokra, akik első gyermeküket korán szülték vagy később értek a változó korba.

S ami még fontosabb evolúciós szempontból: ezeket a jellegzetességeket továbbadták a lányaiknak, akik szintén nagyobb valószínűséggel szültek sok gyermeket - számolt be vizsgálata eredményéről a Proceedings of the National Academy of Sciences című szakfolyóiratban.