eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Agystimulátorral a súlyos betegség ellen

A agyba ültetett elektródákkal történő stimuláció jelentősen javítja a Parkinson-kórban szenvedők olyan tüneteit, mint a remegés és a mozgás lelassulása, így a gyógyíthatatlan betegséggel élő sok ember számára reményt jelent - állítják amerikai kutatók.

Az eszközzel hat hónapon át stimulálták a betegek agyát, akiknek motoros funkciói átlagosan napi négy és fél órával tovább működtek jól. A beültetett eszköz azonban kockázatot is hordoz - teszik hozzá a kutatók.

A kisméretű elektronikus eszközt a páciens mellkasába ültetik, innen futnak vezetékek az agyi elektródákhoz, melyek elektromos jeleket küldenek a mozgást koordináló agyi területekhez. A 121 megoperált páciens közül egy halt meg a műtétet követően, agyi véredényeinek roncsolódása miatt. A műtöttek között 3,8-szer nagyobb volt a szövődmények, fertőzések valószínűsége is a kontrollként vizsgált 134 fős, csak gyógyszeres kezelés alatt álló csoporthoz képest, a legtöbben azonban gyorsan felépültek a kutatók szerint.

Az agyi stimulációval élő csoportban átlagosan 71 százalékkal javultak a motoros funkciók és a mozgékonyság, a páciensek érzelmi állapota is jobb lett.

Bár a kezelést nem mindenkinek ajánlják az orvosok, "a megfelelő páciensen, a megfelelő csapattal elvégzett műtét nagyszerű eredményt hozhat, mely messze meghaladja a kizárólag gyógyszeres terápiával elérhető hatást" - véli Michael Okun, az amerikai Nemzeti Parkinson Alapítvány munkatársa.

A tanulmány a Journal of the American Medical Association című szakfolyóirat legfrissebb számában jelent meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×