eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 19. szombat Nándor

Miért ismerjük meg a feleségünket, holott sosem látjuk ugyanúgy?

Azt vizsgálták tudósok majmok segítségével, vajon miként ismerjük föl a tárgyakat, arcokat, miközben soha sem látjuk őket pont ugyanúgy, ahogyan korábban.

Azok a tudósok, akik vitorlásokról és teáscsészékről készült képek cseréjével csaptak be majmokat, rájöttek, hogyan tanulják meg a kísérleti állatok a tárgyak felismerését - ennek révén előbb-utóbb akár a robotok is "láthatnak".

James DiCarlo, a Massachusettsi Egyetem professzora elmondta: az agy annak ellenére képes a felismerésre, hogy sosem tárul elénk ugyanaz a látvány kétszer pontosan ugyanúgy.

A szemünkbe jutó minták sosem ugyanolyanok, akár a feleségünkre, akár a kutyánkra pillantunk, mégis gond nélkül felismerjük őket - tette hozzá a professzor.

A tudósok azt gondolják, hogy az agy rengeteg különböző pillanatfelvételt tárol egy személyről vagy tárgyról, és a nagyon hasonló képekből ismerjük fel, hogy ugyanarról van szó.

A teória ellenőrzéséhez két fényképet használtak a leginkább az agy idegsejtjeinek viselkedésére kíváncsi tudósok, ezekkel próbálták a majmokat átverni. A szakemberek elektródákat kötöttek az agy azon részéhez, amely felelős a felismerésért.

A majmoknak számos különböző vitorlás fényképét mutatták meg egy videó segítségével. Amikor nem figyeltek oda, a kutatók véletlenszerűen hirtelen bevágták egy teáscsésze fotóját. A majmok vitorlásképek felismeréséért felelős neuronjai közül így néhány egy idő után a vitorlás helyett a teáscsészére reagált.

James DiCarlo azt állítja, valószínűleg az emberek is így tanulják meg felismerni a dolgokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×