eur:
399.82
usd:
367.89
bux:
74228.2
2024. október 18. péntek Lukács
Érdeklődők az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár megnyitóján 2024. október 16-án.
Nyitókép: MTI/Kocsis Zoltán

Vasárnapig a Millenárison várja az érdeklődőket Közép-Kelet-Európa legnagyobb nemzetközi képzőművészeti vására

Idén harminc ország csaknem száz kiállítója érkezett az Art Market Budapestre. A képzőművészeti vásár alapító-igazgatója az InfoRádióban elmondta: a budapesti rendezvény a legintenzívebb közép-kelet-európai művészeti tartalmat mutatja be, és már kiemelt helyen jegyzik a nemzetközi művészeti vásárnaptárban.

A Budapest Design Weekhez kapcsolódóan 14. alkalommal rendezik meg a Millenárison az Art Market kortárs képzőművészeti vásárt, melynek hivatalos megnyitóját szerdán tartották. Vasárnapig négy kontinens csaknem harminc országából mintegy kilencven kiállító, több mint ötszáz képző- és fotóművész több ezer alkotását lehet megtekinteni.

Az Art Market Budapest (AMB) két legnagyobb kiállítási standját két kiemelkedő hazai galéria, az acb Galéria, valamint a csaknem harminc éve működő Várfok Galéria foglalja el. Vasárnap estig a Millenáris parkjában sCULTURE elnevezéssel egyedülálló szobrászati kiállítást is rendeznek, a műgyűjtők iránti tisztelet jegyében pedig Magyarország egyik különösen értékes gyűjteményének alapítója, az idén 80 éves Nyakas Ilona kollekciójából készült válogatást mutatnak be, de jelen lesz a Horn Gyűjtemény is.

A képzőművészeti vásár alapító-igazgatója az InfoRádióban elmondta: az elmúlt években sikerült elérniük azt, hogy az Art Market Budapest kiemelt helyre kerüljön a nemzetközi művészeti vásárnaptárban, de hozzátette, hogy továbbra is nagyon éles a verseny a mezőnyben, ezért folyamatosan arra kell koncentrálniuk, hogy ezt a stabil pozíciót megőrizzék.

Budapest, 2024. október 16.
Érdeklődők az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár megnyitóján 2024. október 16-án.
MTI/Kocsis Zoltán
Érdeklődők az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár megnyitóján 2024. október 16-án. Fotó: MTI/Kocsis Zoltán.

Ledényi Attila a budapesti vásárral kapcsolatban kiemelte, hogy „nagyon erős a regionális, közép-kelet-európai tartalom, és egyre fontosabb tényezővé válik, egyre inkább felértékelődik a nemzetközi porondon” az Art Market. Mint fogalmazott,

a budapesti rendezvény „a legintenzívebb közép-kelet-európai művészeti tartalmat mutatja be”.

Az AMB nemcsak vásár, hanem bizonyos tekintetben kiállítás is. Az alapító-igazgató felidézte, hogy amikor megfogalmazódott a rendezvény ötlete, azt a célt tűzték ki, hogy egy olyan formátumú eseményt hozzanak létre, ami „a művészet és a közönség között tágra tudja nyitni a kapukat, és az emberek megszólításában vonzó, valamint hatékony”. Ledényi Attila hozzátette: nagyon sokan kifejezetten a műtárgyak miatt érkeznek a vásárra, de inkább csak gyönyörködnek bennük. Ugyanakkor az érdeklődők egy másik, szintén jelentős része vásárol is. Sőt, az előző években megfigyelhető volt, hogy vannak olyanok is, akik eredeti szándékuk szerint csak nézelődni érkeztek, de vásárlással fejezték be a látogatást.

Számos kísérőprogram is kapcsolódik az Art Markethez. A kiállítási napokon például részt lehet venni az Inside Art művészeti és műtárgypiaci konferencia előadásain, melynek keretében szombaton André Kertész születésének 130. évfordulója alkalmából azt járják körül külföldi vendégek részvételével, miként él tovább a mai napig a világhírű magyar fotóművész életművének hatása.

Budapest, 2024. október 16.
Predrag Djakovic Jazz section 1968 című alkotásának részlete az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár megnyitóján 2024. október 16-án.
MTI/Kocsis Zoltán
Predrag Djakovic Jazz section 1968 című alkotásának részlete az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár megnyitóján 2024. október 16-án. Fotó: MTI/Kocsis Zoltán.

Felszólal az eseményen Roger Ballen amerikai fotóművész, valamint a Badeni Fotófesztivál igazgatója is, aki előadásában

a mesterséges intelligencia segítségével fog André Kertész-képeket létrehozni.

Ledényi Attila szerint az AMB fő vonzereje, hogy négy nap alatt mintegy 6000 négyzetméteren lehet művészeti tartalmakat, alkotásokat megtekinteni. Mint mondta, összesen mintegy ötven kiegészítő program kapcsolódik a vásárhoz, mellyel az a céljuk, hogy minél több korosztályt megszólítsanak, illetve megteremtsék az érdeklődők számára a közvetlenebb kapcsolatteremtés lehetőségét a művészekkel, galériásokkal. Az egyes programok, kiállítások közül kiemelte az Art Photo Budapestet, amely a régió egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására. Az Inside Art konferenciával kapcsolatban pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy szakmai találkozóként leginkább azoknak az igényeit elégíti ki, akiknek „némileg mélyebb, szofisztikáltabb a viszonyulásuk a művészetekhez”.

(A nyitóképen: érdeklődők az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár megnyitóján 2024. október 16-án.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: nagyon furcsa, hogy a Hamász vezetője tűzharcba keveredett

Az izraeli hadsereg közleménye szerint véletlenül sikerült likvidálni Jahja Szinvár Hamász-vezért, de Kis-Benedek József furcsának találja, hogy a szigorúan őrzött férfi tűzharcba keveredhetett. A biztonságpolitikai szakértő nem tartja kizártnak, hogy Irán vagy a Hamász ellencsapást indít.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×