eur:
389.58
usd:
362.76
bux:
68012.06
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hamar belehalnak az igazságtalanságba

A szociális és társadalmi tényezőknek sokkal nagyobb szerepük van a betegségek kialakulásában és az életkilátásokat illetően, mint a genetikai tényezőknek. Sorsunk leginkább azon múlik, hogy hová születünk.

Az Egészségügyi Világszervezet három éven át vizsgálta a szociális tényezők hatását az emberi egészségre, az eredmények pedig megdöbbentőek. Tanulmányukból kiderül: a korai halálokért a leggyakrabban a szociális igazságtalanság okolható.

Átlagosan 28 évvel rövidebb életet él például az a fiú, aki a skóciai Glasgow egyik elmaradott elővárosában, Caltonban nő fel, mint az a társa, aki alig néhány kilométerrel arrébb, a jómódúak által igen kedvelt Lenzie településre születik.

Hasonló különbségek a világ szinte minden pontján felfedezhetők. Londonban például a gazdag Hampstead szülöttei 11 évvel hosszabb életre számíthatnak, mint a szegény St. Pancras gyermekei.

A magyarországi szociológusok is hasonló különbségeket tártak fel korábban Budapesten. Állításuk szerint a kőbányaiaknál nagyjából 10 évvel élnek tovább azok, akik a Rózsadombra születnek.

A világ egymástól távolabb eső pontjait összehasonlítva még döbbenetesebb eredményeket kapunk: az afrikai Lesothóba születő lánygyermekek például átlagosan 42 évvel élnek rövidebb életet, mint a japán lányok. Svédországban 17 400 nőből mindössze egyetlen hal bele a terhességbe vagy a szülésbe, míg Afganisztánban erre minden nyolcadik nőnek van esélye.

A vizsgálat készítői rámutatnak: mindez kevéssé magyarázható biológiai, genetikai okokkal, sokkal inkább szociális tényezőkkel. A legrosszabb kombináció, ha egy országot gazdasági és politikai válság egyaránt sújt. Rámutatnak azonban arra is: az egészségügyi egyenlőtlenségek viszonylag rövid idő alatt leküzdhetők.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×