eur:
387.09
usd:
358.78
bux:
68988.83
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

A GDP ötödét felemészthetik a klímaváltozás költségei

Vízimport, szárazság, porosodó városok, hőség - világszerte érezteti hatását és súlyos következményekkel jár a globális felmelegedés, amely emberéleteket is követelt és szétzilálhatja az országok gazdaságait. Egyelőre Dél-Európa, India és Kanada szenvedte meg leginkább a változásokat.

A félreeső katalán falvakba lajtos kocsival szállítják az ivóvizet, Krétán 37 fokos hőség van árnyékban. Ciprus ivóvízimportra szorul: 8 millió köbméter vizet szállítanak a szigetre, de a háztartások nagy részét így is csak heti 3 napon át látják el vízzel.

Spanyolország északkeleti tározóiban alig 20 százaléknyi víz van, Barcelonában már elzárták a szökőkutakat, az utcákat ritkábban tisztítják, több folyó kiszáradt, és ha nem jön egy kiadós eső, akkor elrendelik az elsőfokú vízügyi rendkívüli állapotot. Addig is, aki le merészeli mosni az autóját, vagy feltölti a medencéjét. 3000 eurós bírságot fizet

Íme, a globális klímaváltozás hatása a hétköznapokban 2008 áprilisában Európában. Ha pedig a kontinensen kívülre tekintünk, Indiában eddig 22 ember halt meg a 43 fokos forróságot hozó hőhullám miatt, Kanadában - ami víznagyhatalomnak számít a 3. legnagyobb édesvízi készletével a Földön - olvadnak a gleccserek, és a Niagara vízesés körüli Nagy-tavak vízszintje történelmi mélységbe süllyedt.

Kiszáradás fenyegeti a mocsaras vidékeket, amelyek eddig elnyelték az üvegházhatású gázok egy részét és szabályozták a levegő hőmérsékletét. Alig van már lazac, pisztráng a hideg vizű tavakban a melegedő száraz idő miatt - állapította meg Kanadáról nemrégiben az IPCC, Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi testülete.

Emelkednek a hajózás és a halászat költségei, és az egyre drágább öntözés világszerte emeli a világpiaci árakat, ennek nyomán éhséglázadások törtek ki a fejlődő világban.

Kanadában egy kormányzati és kutatói közös bizottság már megkezdte annak a felmérését, hogy a friss víztől nagymértékben függő gazdaság - az energia-előállítástól a mezőgazdaságig - mennyire szenvedi meg a vízválságot. Ám úgy tűnik, hogy lassan valóra válik a szakértői becslés, amely néhány éve még rossz álomnak tűnt csupán: az államok GDPjének akár 20 százalékát is felemészthetik a klímaváltozás többletköltségei.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Taktikai sikert arattak az oroszok Harkivnál, kiderült, miért kellett távoznia Sojgunak – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Taktikai sikert arattak az oroszok Harkivnál, kiderült, miért kellett távoznia Sojgunak – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Megszólalt a kijevi katonai irányítás az harkivi offenzívával kapcsolatban, amelyben elismerték, hogy az oroszok taktikai sikereket értek el a Vovcsanszkért vívott harcban – írja az Ukrajinszka Pravda. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) elemzőház közzétette a szokásos jelentését az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeiről. Ezúttal a Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter távozásának okairól írtak. Szerintük az orosz-ukrán háborúnak jelentős köze volt a tárcavezető távozásához. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×