eur:
392.12
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Megfejtették az alvajárás titkát

Növeli az alvajárás kialakulásának esélyét, ha az ember nem alszik eleget - állítják kanadai tudósok. A két jelenség között már korábban is próbáltak kapcsolatot felfedezni, a kísérleti eredmények azonban mindeddig nem voltak bizonyító erejűek.

A Montreali Egyetemen negyven olyan embert figyeltek alváslaborban 2003 augusztusa és 2007 márciusa között, akikről gyanítható volt, hogy alvajárók.

Egy általános vizsgálat után az önkéntesek a laborban aludtak, a másnapot pedig szokásos napi rutinjukat követve töltötték, majd este visszatértek az egyetemre, ahol hajnalig ébren tartották őket. 25 óra után merülhettek újra álomba.

A pácienseket minden alvási periódus ideje alatt filmezték, az alvásszakértők pedig később kiértékelték a látottakat, és háromfokozatú skálán értékelték az önkéntesek komplex mozgásait attól kezdve, hogy a lepedőt piszkálják, addig, hogy felkelnek az ágyból.

A normál alvásperiódus alatt a páciensek fele produkált olyan mozgásokat, amelyek jelezték, hogy álmuk zavart. A pihentető alvás időszakában az arány hirtelen 90 százalékra nőtt, sőt, emelkedett azok száma is, akik alvajártak.

Aludni pedig kell!

A kutatás azt is feltárta, hogy az alvásmegvonás nehezebbé tette a páciensek számára, hogy a mély alvás fázisából más alvásfázisokba jussanak. A mély alvás időszaka, amikor az agy elektromos aktivitása csökken, a tudósok szerint kritikus a hangulat, a tanulási képesség, a gondolkodás és az emlékezés szempontjából.

Bár a legtöbb ember azt gondolja, hogy az alvajárás jelentéktelen probléma, valójában komoly következményei lehetnek. Előfordul, hogy az alvajárók súlyos sérüléseket szereznek, vagy bűncselekményeket követnek el.

"Ez a kutatás megmutatja, hogy minden éjjel szükségünk van egy jó alvásra" - mondta a Norfolk és Norwich Egyetemi Kórház alvásszakértője. Neil Stanley hozzáfűzte: sokáig azt hitték, hogy az alvajárás kinőhető, gyermekkori probléma. Ám úgy tűnik, hogy egyre több felnőtt szenved ettől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×