Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb betegségek ellen vethetik be a csodazöldséget

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az eddig is ismert volt, hogy a brokkoli fogyasztása csökkenti a szívbetegségek és bizonyos rákfajták kialakulását, most viszont az is kiderült, hogyan: a zöldség ugyanis erősíti a szervezet képességét arra, hogy megbirkózzon a sejtkárosodással.

A brokkoli különösen akkor egészséges, ha nyersen vagy alig megfőzve fogyasztják. Amerikai kutatók megtalálták a magyarázatot arra is, miképpen akadályozza meg ez a zöldség a szív- és bizonyos rákbetegségek kialakulását.

Kiderült, hogy világos kapcsolat van a brokkoli összetevői és azoknak a szívsejteknek a működése között, amelyek elősegítik az oxigénfelvételt.

Az evés és a lélegzés során a szervezetben megemelkedik az úgynevezett szabad gyökök szintje. Ha ez a szint túlságosan magassá válik, sérülnek a sejtek és akár rákbetegség is kialakulhat.

A brokkoli, a karfiol, a fejes káposzta és a bimbóskel viszont olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megakadályozzák a szabad gyökök képződését. A brokkoli különösen sok szulforafant tartalmaz, amely elősegíti a szív- és érrendszer védekező képességét biztosító fehérjék termelését.

A brokkoli hatásmechanizmusát a Connecticuti Egyetem kutatói állatkísérletekkel bizonyították. Pipak Das professzor vezetésével egy hónapon keresztül párolt brokkoliból készült kivonattal tápláltak patkányokat, és azt vizsgálták, milyen hatással van ez a szívükre.

A brokkolimentes diétán tartott patkányokhoz képest a kísérleti állatok szívműködése javult, a szívük kevésbé károsodott az előidézett oxigénhiánytól. Ám ha a brokkolit túlfőzik, jótékony hatása elvész - figyelmeztetett Das, aki munkatársaival most azt vizsgálja, milyen más betegségek ellen lehet bevetni a brokkolit.