eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A naphal tette bánatossá a császárt

A japán császárt nagyon bántja, hogy csaknem ötven évvel ezelőtt neki köszönhetően érkeztek Japánba azok az agresszív édesvízi naphalak, amelyek azóta elszaporodtak, és veszélyeztetik az őshonos fajokat. Az uralkodó erről az éves halászati és természetvédelmi konferencián beszélt.

Akihito még koronaherceg korában látogatott az Egyesült Államokban. A halakat a chicagói főpolgármestertől kapta a városi akváriumban tett látogatásakor.

A későbbi uralkodó abban bízott, hogy a halat sikerül ellenőrzött körülmények között tenyészteni. A halak Japán legnagyobb tavához, a Biva-tóhoz, egy kutatótelepre kerültek.

A naphalak néhány példányának azonban sikerült kijutnia az intézményből, és ma már szigetországszerte megtalálhatók.

A császár elmondta: elkeserítette, hogy az élelmiszer előállításra tett kísérletből az őshonos fajok veszélyeztetése lett.

Az Észak-Amerikából származó naphalak a magyar vizekben is megtalálhatók, a 19. és 20. század fordulóján telepítették be. Nevét a kopoltyúján található vörös foltról kapta.

Ikrarabló viselkedése miatt komolyan veszélyezteti más halak szaporodását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×