eur:
388.93
usd:
360.83
bux:
68624.54
2024. május 7. kedd Gizella

Megfejtették a rejtélyt, miért télen tör ki influenzajárvány

Az influenza vírusa alacsony relatív páratartalom és hideg idő esetén fertőz igazán sikeresen, ezért jellemző a télre a járványok kialakulása. A magyarázatot a legújabb állatkísérletek adták meg.

Az alacsony relatív páratartalom és a hideg stabilizálja a vírust - állapították meg a New York-i Mount Sinai Orvosi Egyetem kutatói, akik kiderítették azt is, hogy az időjárásnak nagyobb szerepe van a betegség kialakulásában, mint az emberi szervezetnek.

"Azt mindig sejtettük, hogy az immunrendszer nem olyan aktív télen, de azzal meglepve szembesültünk, hogy ennek nem igazán van jelentősége abból a szempontból, elkapjuk-e az influenzát vagy sem" - hangsúlyozta az egyetem virológusa, Peter Palese.

Hosszabb ideig lebegnek a cseppek

Amikor köhögünk, vagy tüsszögünk, apró cseppek kerülnek a levegőbe, amelyek jó ideig lebegnek, mielőtt földet érnének - vagy valaki belélegzi őket. Amikor a cseppek bekerülnek a szervezetbe, a benne rejlő influenzavírusok támadásba indulnak.

"Kiderült, hogy a vírusátadási periódus sokkal-sokkal hosszabb, ha a páratartalom és a hőmérséklet is alacsony" - tette hozzá Palese, aki úgy véli, az időjárási viszonyok lehetővé teszik a kiköhögött-kitüsszögött cseppeknek, hogy hosszabb ideig maradjanak a levegőben - vagyis könnyebben fertőzzenek. Ráadásul az alacsony páratartalom és a hideg kiszárítja a légutak vírusblokkoló nyálkahártyáit is.

Az összefüggés egyértelmű, bizonyítani azonban azért volt nehéz, mert állatkísérletekkel nem lehet modellezni a fertőzés folyamatát, ugyanis sok állatfaj - például az egér - nem adja át a másik egyednek az emberi betegségek vírusát.

A görény drága és harap

"Egyetlen állatfajon lehet modellezni a vírusfertőzést: a vadászgörénnyel. A görény azonban drága, nagytermetű és nehéz vele dolgozni - ráadásul állandóan megharapja a kutatókat" - magyarázta a nehézségeket a virológus.

A kutatókat végül egy 88 évvel ezelőtt készült tanulmány segítette ki a bajból, amelyből kiderült, hogy a tengerimalac nagyon könnyen megfertőzhető emberi köhögéssel és tüsszentéssel.

"Soha nem hittem a nagymamámnak, aki arra figyelmeztetett, hogy vigyázzak, ha hideg van, mert beteg leszek. De kiderült, hogy igaza volt" - tette hozzá a kutató.

Bár az influenza elsősorban cseppfertőzéssel terjed, a vírus megtapad, és életképes marad az ajtónyitó gombon, a korláton és más felületen is. Gyakori kézmosással tehát csökkenthető az influenzafertőzés veszélye is.

Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×