eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Újabb Nobel-díjat hoztak a kísérleti egerek

Az őssejtkutatásban elért eredményeiért kapta meg két amerikai és egy brit állampolgárságú tudós az idei orvosi Nobel-díjat. Mario Capecchi, Oliver Smithies és Martin Evans kísérleti egerekkel elért eredményei a jövőben rengeteg ember életét menthetik meg.

A Karolinska Intézet indoklása szerint a testület a magzati őssejtek felhasználásával egereknél végrehajtható genetikai módosítások területén elért, áttörő jelentőségű felfedezésekért ítélte oda a legtekintélyesebb tudományos kitüntetést.

A tudósok genetikai kutatásaik során egerekben célirányosan "kikapcsoltak" bizonyos géneket, hogy megfejtsék azok szerepét az állati szervezeteken belül. A beavatkozás következményei egyértelműen felismerhetőek az állatokon, így kiderült a kutatók számára, milyen funkcióval bír a kikapcsolt gén.

Érdekes, hogy a három tudós 2001-ben szintén együtt kapott tudományos kitüntetést, az orvosi alapkutatásokért odaítélhető Albert Lasker-díjat, amelyet sokan a Nobel-díj amerikai megfelelőjének, illetve "előszobájának" tartanak.

Az olasz születésű amerikai állampolgár, Mario Capecchi a humángenetika és a biológia professzora Salt Lake Cityben, az Utahi Állami Egyetemen. A brit születésű, de szintén amerikai állampolgár, Oliver Smithies az Észak-Carolinai Egyetem patológus és orvosprofesszora, Chapel Hillben dolgozik. A brit Martin Evans a Cardiffi Egyetem genetika professzora, az egérembriók őssejtjeit kutatja.

Új gyógymódok

"Ez természetesen olyan dolog, amit mindenki szeret hallani, és ez a hír csodás a laboratóriumom és az egyetemem számára is" - nyilatkozta a döntés bejelentése után Mario Capecchi.

"Amit elértünk, a gének egerekben történő módosítása lehetővé teszi számunkra, hogy az emberi betegségeket modellezzünk, és új gyógymódokat fejlesszünk ki" - tette hozzá a professzor.

A kitüntetést értékelve a Cambridge-i Egyetem klinikai biokémiai intézetének vezetője elmondta: a gének célzott módosításának lehetősége hatalmas befolyást gyakorolt az orvosi kutatásokra, sokkal érthetőbbé vált az egyes gének szerepe, és pontosabban képesek megjósolni a gyógyszerek hatásit.

A kitüntetettek munkája nemcsak a gének megcélzásának és módosításának, hanem megjavításának lehetőségét is megmutatta, utóbbi az embrionális őssejtek révén lehetséges. Érthetőbbé vált a szervek kifejlődése is, akárcsak egyes születési rendellenességek.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×