eur:
388.97
usd:
363.22
bux:
68276.24
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Dinoszauruszok: rosszkor, rossz helyen

Két, a Mars és a Jupiter körül keringő aszteroida 160 millió évvel ezelőtti összeütközése okozta a dinoszauruszok vesztét - állítják tudósok, akik szerint a találkozás akkora erejű volt, hogy hatására több nagy kődarab is kiszakadt az égitestekből, az egyik pedig éppen a Földet találta el.

A kutatás magyarázatot adhat arra, honnan származott az a meteorit, amely 65 millió évvel ezelőtt a Yucatán-félszigeten csapódott be, és 10 kilométer átmérőjű krátert hagyott maga után.

A katasztrófa kipusztította a dinoszauruszokat - amelyek 165 millió éven át uralták a bolygót -, és teret nyitott az emlősöknek, így az embernek a felemelkedésre.

A becsapódás a legelfogadottabb elmélet szerint világméretű klímaváltozást hozott, és hatalmas mennyiségű kőzetet és port juttatott a levegőbe, óriási szökőárakat hozott, tüzeket lobbantott lángra, és hatására a Föld évekre sötétbe burkolózott.

Szinte biztos

Amerikai és cseh kutatók számítógépes szimulációt használtak arra, hogy kiderítsék: 90 százalék a valószínűsége, hogy a katasztrófát kiváltó ok valójában két - egy 169 és egy 64 kilométer átmérőjű - aszteroida összeütközése volt.

A Nature-ben megjelent cikk szerzői szerint az ütközés a Mars és a Jupiter között elhelyezkedő aszteroidaövben történt; a kutatók szerint a találkozás során alakult ki a Baptistina aszteroida és a körülötte lebegő kőtörmelékfelhő.

A törmelék egy része kiszakadt az aszteroidaövből, és a Naprendszer belső része felé tartott, elérte a Holdat és a Földet, de valószínűleg a Marsot és a Vénuszt is - állítja William Bottke, a Southwestern Research Institute munkatársa.Ma is erre tartanak

A zuhanó kövek a legnagyobb mennyiségben körülbelül 100 millió évvel ezelőtt érték el a Naprendszer Földhöz közeli részeit, de egyes törmelékdarabok a mai napig is erre tartanak. William Bottke szerint a földközelben keringő aszteroidák is ennek az ütközésnek a maradványai.

"Képzeljük el, hogy letörik egy nagy-nagy szikla egy hegy tetején, és a darabjai gurulni kezdenek lefelé a lejtőn, amelynek alján ott van egy falu, amit úgy hívnak: Föld" - magyarázta a tudós.

A bolygónkat eltaláló és a Yucatánon becsapódó meteorit valamivel több mint 9,6 kilométer átmérőjű volt, ez vájta a közel 177 kilométeres Chicxulub krátert.

A kutatók azt találták, hogy a mélyedésben megmaradt meteoritnyomok összetétele megegyezik a Baptistina aszteroida anyagával.

A kutatók szerint 70 százalék az esélye annak, hogy a Holdon található Tycho kráter is ennek az ütközésnek a nyomán jött létre 108 millió évvel ezelőtt.

Puszta véletlen, hogy vagyunk?

"A dinoszauruszok nagyon sokáig éltek, így nagyon valószínű, hogy még ma is itt járkálnának, ha nem történt volna egy ilyen esemény" - mondta William Bottke.

"Az emberiség kialakulása elkerülhetetlen volt? Vagy az emberiség csak olyan valami, ami azért jött létre, mert események sorozata a megfelelő időben történt meg? Erre nehéz válaszolni" - tette hozzá a tudós.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×