eur:
389.47
usd:
361.7
bux:
68491.95
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A fiatal anyáknak jobbak az esélyei a mellrákkal szemben

Azoknál a nőknél, akik csak 30 éves koruk után vállalnak gyereket, megkétszereződik az örökletes mellrák kifejlődésének esélye - figyelmeztetnek a brit szakértők.

Egy kutatás szerint azoknak a nőknél, akiknek a családjában több mellrákos megbetegedés is volt, és 30 éves koruk után szültek, kétszer gyakrabban alakult ki a betegség, mint azoknál, akik hamarabb vállaltak gyereket.

Nagy-Britanniában is egyre többen és egyre később alapítanak családot: manapság a kismamák fele szül a harmincas éveiben, míg húsz évvel ezelőtt csak a negyedük.

Harminc után kockázatosabb

A 35 éven felüliek az összes szülés 9 százalékát adják, ami kétszer akkora arány, mint két évtizeddel korábban. A terhességek aránya a 40 év fölöttiek körében nő a leggyorsabban.

Az már bizonyított, hogy az idősebb nőknek kockázatosabb a gyerekvállalás: gyakoribbak a problémás terhességek, a vetélések és a halva születések, valamint gyakrabban fordulnak elő genetikai betegségek. Most a szakértők újabb veszélyre figyelmeztetnek.Ha fiatal, jobb az esélye

A mellrákban szenvedő brit nők egy része örökletes úton szerezte a hajlamot a betegségre: az ő szervezetükben a BRCA1 nevű gén hibás. Ennek hatására 85 százalék az esély arra, hogy szintén utoléri őket a kór.

A kutatók ezért azt tanácsolják, vállaljanak fiatalon gyermeket azok, akiknek a családjában bizonyítottan előfordul a génhiba.

"A nők, akiknek családjában több mellrákos megbetegedés volt, gyakran már gyerekkorukban elvesztik az édesanyjukat" - mondta Gareth Evans, egy manchesteri kórház szakértője.

"A legjobb lehetőség arra, hogy sokáig a családjukkal maradjanak, ha fiatalon szülnek" - tette hozzá a professzor, aki szerint indokolatlanul nem szabad túl sokáig halasztani az anyává válást.

A terhesség segíthet

A kutatók szerint tehát a terhesség olyan változásokat indít be a szervezetben, amelyek gátolják a mellrák kifejlődését.

Egy elmélet szerint ugyanis a terhesség stabilizálja a mell sejtjeit, ezáltal azok kevésbé reagálnak a női nemi hormonokra, a progreszteronra és az ösztrogénre, amelyek minden bizonnyal szerepet játszanak a rák kialakulásában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×