eur:
395.62
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Fogyózóknak csokoládé - mit mond a tudós

A fogyókúrázóknak csokoládét kell enniük. A gyermekkori elhízás nem orvosolható sportolással. Ha sok kávét iszunk, elkerülhetünk bizonyos betegségeket. Naponta találkozunk effajta "bulvártudományos" hírekkel. Hogy tudományosak-e, az csak ritkán derül ki, a tudósok ugyanis nem nagyon szólalnak meg a híreket közlő cikkekben. De miért nem?

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal a tudományos kommunikációról rendez konferenciát. Azaz arról, hogyan juttathatók el a tudományos kutatások eredményei az emberekhez.

A hivatal elnöke szerint ehhez a legfontosabb feladat, hogy a tudósok megtanuljanak az emberek nyelvén beszélni. Boda Miklós úgy látja: az emberek szeretik az egyszerű dolgokat. Ha a tudósok nem így mondják el mondandójukat, akkor az újságírók sem így kommentálják.

Az eredmény: ritkábban az emberek számára érthetetlen cikkek születnek, a gyakoribb azonban az, hogy semmilyen cikk nem születik. A bulvársajtó ugyanis az emberek nyelvén beszél. Gyakran tévhiteket terjeszt ugyan, de ha ennek hátterében a tudomány részéről meglenne a megfelelő oktató és felvilágosító munka, akkor a tévhiteket meg lehetne cáfolni.

Változzon a tudomány nyelve

Boda Miklós hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy közös nyelvet kell beszélni az emberekkel, az újságírókkal. Ha felvetődik az a probléma, hogy a csokoládéevés segít-e a fogyásban, arra az újságíró egyértelmű választ vár. A tudós feladata tehát nem az, hogy elzárkózik a választól, hanem az, hogy átgondolja a problémát.

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke szerint a tudományos kommunikációnak abban is fontos szerepe van, hogy hány fiatal választja a természettudományos és a műszaki pályát. Ezen hallgatóknak a száma Magyarországon a hatodát sem éri el a nyugat-európai átlagnál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×