eur:
394.46
usd:
370.31
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Harmincon túl megnő az ikerterhesség esélye

A harmincadik életévük után szülő nőknek nagyobb esélyük van az ikerterhességre, mert szervezetük hajlamosabb egy ciklusban több érett petesejtet termelni, mint a fiatalabb nőké - állapították meg holland tudósok.

Az amszterdami Vrije Egyetem kutatói 500 olyan nőt vizsgáltak, akik egy mesterséges megtermékenyítési programban vettek részt.

Közülük összesen 105-nél figyelték meg, hogy a szervezetük egy ciklus alatt több érett petesejtet termelt. Több petesejt megtermékenyülése esetén pedig ikerterhesség jön létre.

A 105 nőnek több mint a fele 35 évnél idősebb volt, több mint 40 százalékuk a 30 és 35 év közötti korosztályból került ki, és csupán öten voltak 30 évesnél fiatalabbak.

A jelenséget a kutatók a petesejtérést kiváltó hormon szintjének növekedésével magyarázzák. A szervezet ugyanis a menopauza előtti nagyjából 10 évben egyre növeli a hormon termelését annak érdekében, hogy biztosítsa az egyre kevesebb életképes petesejt beérését.

Vannak olyan nők, akiknek a szervezetében túltermelődik a hormon. Ez azonban csak akkor vezet ikerterhességhez, ha egyszerre több jó minőségű petesejt is rendelkezésre áll.

Bár erre a kor növekedésével egyre kisebb az esély, úgy tűnik, hogy így is több ikerterhességet eredményez, mint ami a 30 évesnél fiatalabb nőknél jellemző.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×