eur:
393.83
usd:
365.5
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Történelmi expedíció az Északi-sarkra

A sarkkutatás történetének egyik legmegerőltetőbb expedíciójára vállalkozott egy brit sarkkutató. Jim McNeill a négy Északi-sarkpontból hármat szeretne végigjárni: a mágneses Északi-sarkot, a földrajzi Északi-sarkot és a Jeges-teger közepét, azt a pontot, amely a legtávolabb esik a szárazföldtől. Ez utóbbit még senkinek sem sikerült gyalog elérnie.

A Jégharcos névre keresztelt expedíció során Jim McNeill először a mágneses Északi-sark irányába veszi útját, amely 473 kilométernyire van a kanadai partvidéktől.

Ezután újabb 685 kilométernyi gyaloglás következik a szárazföldtől legtávolabb eső Északi-sarkpontra, majd jöhet - további 442 kilométer megtétele után - a földrajzi északi sark.

Jim McNeill, aki eredeti foglalkozására nézve tűzoltó, és a Windsori kastélyban is teljesített szolgálatot, 2003-ban egyszer már nekivágott az útnak. Illetve vágott volna, ha nem akadályozza meg benne egy, az utolsó pillanatban elkapott veszélyes fertőzés.

Úgy tűnik azonban, hogy a mostani expedíció kezdete sem könnyű: a repülőgép bérlésnél elveszett az előjegyzés, és nem érkezett meg időben a gép, a túlélő-öltözékhez nem volt kesztyű, a sátorból pedig a hóvédő lepel hiányzott.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×