INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

Történelmi expedíció az Északi-sarkra

Infostart

A sarkkutatás történetének egyik legmegerőltetőbb expedíciójára vállalkozott egy brit sarkkutató. Jim McNeill a négy Északi-sarkpontból hármat szeretne végigjárni: a mágneses Északi-sarkot, a földrajzi Északi-sarkot és a Jeges-teger közepét, azt a pontot, amely a legtávolabb esik a szárazföldtől. Ez utóbbit még senkinek sem sikerült gyalog elérnie.

A Jégharcos névre keresztelt expedíció során Jim McNeill először a mágneses Északi-sark irányába veszi útját, amely 473 kilométernyire van a kanadai partvidéktől.

Ezután újabb 685 kilométernyi gyaloglás következik a szárazföldtől legtávolabb eső Északi-sarkpontra, majd jöhet - további 442 kilométer megtétele után - a földrajzi északi sark.

Jim McNeill, aki eredeti foglalkozására nézve tűzoltó, és a Windsori kastélyban is teljesített szolgálatot, 2003-ban egyszer már nekivágott az útnak. Illetve vágott volna, ha nem akadályozza meg benne egy, az utolsó pillanatban elkapott veszélyes fertőzés.

Úgy tűnik azonban, hogy a mostani expedíció kezdete sem könnyű: a repülőgép bérlésnél elveszett az előjegyzés, és nem érkezett meg időben a gép, a túlélő-öltözékhez nem volt kesztyű, a sátorból pedig a hóvédő lepel hiányzott.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018