eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Különösen romboló gén a vírusban

Amerikai kutatók szerint egy, a sejtszerkezetet különösen romboló gén miatt annyira veszélyes a madárinfluenza H5N1-es vírusa.

A memphisi St. Jude gyermekkórház kutatócsoportjának a Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmánya szerint az emberre is veszélyes kór hatásmechanizmusának megismerése segítheti a szakembereket a hatásosabb ellenszerek kifejlesztésében.

A csoport vizsgálatai szerint az említett gén valamennyi madárinfluenza-vírusban megtalálható, de a szokásos, szezonális influenzát okozó emberi vírusokból hiányzik.

Az influenzavírusok viszonylag egyszerű organizmusok, mindössze 8 génjük van, de még senki nem térképezte fel az ismert influenzavírusok génállományát.

A madárinfluenza H5N1-es vírustörzsét már évtizedekkel ezelőtt kimutatták madarakban, de emberi fertőzést először 1997-ben, Hongkongban okozott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×